Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
4.01

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

ulični stil ulična moda Maja Lazar Gwyneth Paltrow stilistka stil moda

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 4.01

5 let, 4 mesece

#UličniStil stilistke Maje Lazar, katere mnenje je hotela slišati celo Gwyneth Paltrow

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
ulični stil, ulična moda, Maja Lazar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Čeprav morda še niste slišali za Majo Lazar, pa je prav ona tista, ki skrbi za opravo mnogo Slovenk, je del modnih revij v prestolnici mode Milanu, nekaj časa je bila tudi asistentka stilistke svetovno znane zvezdnice Gwyneth Paltrow.

Nekajkrat na leto, ko pridejo na vrsto modne revije v Milanu, so dnevi Maje Lazar milo rečeno nori. Pokličejo jo namreč na pomoč v zaodrju, kjer skrbi za vse: pomerjanja, režijo, manekenke, celotno organizacijo pred modno revijo. Tako dela že šest let in kljub "norišnici", kot ji pravi sama, ji je všeč.

"Super mi je, saj kot stilist dobiš celotno sliko modne scene v zakulisju. Zelo veliko se naučiš, spoznaš ogromno ljudi." Zelo je naporno, pravi in dodaja, da pridejo dnevi, ko so tam tudi po 19 ur v kosu. "Čakaš, da pridejo top modeli, včasih tudi opolnoči, potem jih je treba obleči, poslikati, vse pripraviti." Imela je priložnost, da je med drugim delala z Naomi Campbell in Irino Shayk.

Fotogalerija
1 / 13

V zakulisju si kot duh pod velikim stresom

Pred nekaj leti je bila tudi del ekipe v zakulisju revije Dolce & Gabbana, kjer je na lastne oči videla, kako strog je slavni italijanski dvojec. "V zakulisju si za oblikovalce kot duh, samo opravljaš svoje delo s sklonjeno glavo," razlaga Maja, a dodaja, da se je na to že navadila.

"Je pa precej stresno, saj naše šefice pričakujejo, da vse razumeš in da točno veš, kaj moraš narediti v določenem trenutku. Velikokrat ti lahko gre celo na jok, tako je stresno. Manekenke so zasanjane in v svojem svetu, ti pa jih moraš obvladovati, a ne smeš kričati."

V ta ozek krog ljudi, ki prinaša ogromno izkušenj, izbrani stilisti, fotografi, mojstri ličenja in frizerji pridejo prek agencije, njih pa najamejo znamke, kot so Dolce & Gabbana, Max Mara in Salvatore Ferragamo. "Agencija jamči za nas, zato se nikakor ne smemo promovirati kot posamezniki."

ulični stil, ulična moda, Maja Lazar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Gwyneth svetovala pri izbiri čevljev

V Londonu, kjer je tri leta študirala modo, je Maja imela edinstveno priložnost delati kot asistentka stilistke igralke Gwyneth Paltrow. Neplačano delo je takoj sprejela ter začela vpijati znanje in izkušnje.

"Bila sem tista, ki je sprejela obleke in jih pripravila za pomerjanje pri Gwyneth doma. Bila sem tretja roka stilistke. Pospravljala sem kose, ki sta jih pomerili, in ko smo končali projekt, sem odšla k njej domov, da sem obleke vrnila."

"Enkrat sem ji svetovala, katero številko, večjo ali manjšo, čevljev znamke Louboutin naj vzame. Lahko si predstavljate, kako sem bila vesela, ker me je vprašala za nasvet (smeh, op. p.)."

Maja o tem, kdaj in kako si sestavi opravo:

Ljubljana se modno razvija

V Sloveniji je Maja med drugim skrbela za stil Nine Gazibara ter pevk Anike Horvat, Lare Love, Lee Sirk in Marine Martensson, z zadnjima še vedno sodeluje.

V Ljubljani in Sloveniji rada dela in noče živeti nikjer drugje. Ko primerja ulični stil med Ljubljano, Milanom in Londonom, pa pravi, da se pridno razvijamo. "Italija se mi še vedno zdi bolj topla, London je velik, tam je miks vsega. V Ljubljani pa se s tedni mode stvari končno malo bolj razvijajo."

Malo mi je sicer žal, da ljubljanski tedni mode ne pritegnejo prav veliko kupcev, še vedno je to bolj dogodek, kamor se pridejo pokazat blogerji in drugi modni navdušenci. V tujini je med občinstvom vsaj 30 kupcev, za katere se pravzaprav dela revija.

Maja o svojem uličnem stilu:

Maja na hitro o ...

... naj modnem kosu:
Očala, to je moj prepoznavni kos.

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan:
Očala, seveda (smeh, op. p.).

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Karkoli v rjavi barvi. V njej se ne počutim dobro.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Kreativnosti.

... visokih petah ali čevljih brez pet:
Sem bolj za čevlje brez pet, saj sem visoka in se tako bolje počutim, a seveda mora vsaka ženska imeti visoke pete za piko na i.

... svoji modni ikoni:
Že od nekdaj spremljam Givenchy in njihovega kreativnega direktorja Riccarda Tiscija, ki je zelo blizu mojemu stilu: usnje, črnina, rockerski duh.

Vsak ponedeljek vam bomo predstavljali ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Ne spreglejte