Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
4. 4. 2017,
20.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Petr Nitka model moda maneken teden mode

Torek, 4. 4. 2017, 20.47

6 let, 6 mesecev

Spolno nevtralni model pri nas sprejet, doma na Češkem pa ne

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Petr Nitka | Foto Jure Makovec

Foto: Jure Makovec

Pretekli teden se je na ljubljanskem tednu mode sprehodil prav poseben model, transseksualec Petr Nitka, ki hodi tako na ženskih kot moških modnih revijah.

Petr Nitka je češki aktivist in model, ki skuša s svojo zgodbo izničiti stereotipe o spolnosti in transseksualnosti. Pretekli teden so ga povabili na ljubljanski teden mode, kjer so ga lepo sprejeli, pravi. Drugače je v njegovi domovini Češki, kjer oblikovalci še vedno niso pripravljeni na spolno nevtralne modele, kakršen je sam. "Tam je pomembno, da si lep, ne pa drugačen. To je precej žalostno, a mislim, da se bo v prihodnosti izboljšalo."

 

A post shared by Petr Nitka (@petrnitka) on

Kot majhen deček se je zaljubil v manekenstvo in poziranje, a te sanje opustil, saj ni bil tako visok, kot morajo biti moški modeli. Kasneje, ko ga je neki modni fotograf ujel v objektiv in je videl svoje fotografije v reviji, se je dokončno odločil postati model.

Sprva se je predstavljal kot androgeni model, a mu je južnoafriški oblikovalec pojasnil, da je pravzaprav spolno nevtralni model. Androgenost namreč v grobem pomeni brezspolnost. Gre za identiteto človeka, ki se ne more povsem poistovetiti z nobenim spolom ter se čuti razpetega med moškim in žensko. Petr pravi, da so njegove misli ženske, prav tako ima raje ženska oblačila, kot model pa rad predstavlja tako žensko kot moško modo.

Svet mode sicer že pozna Andrejo Pejić, ki velja za prvi androgeni model, Petr pa pravi, da je on prvi spolno nevtralni model. Kot takšnega so ga sprejeli v Južnoafriški republiki in Indiji, kjer so že pred prihodom vedeli, kdo je. "Bil sem v medijih in na televiziji. Eden od hindujskih bogov je prav tako androgeno bitje, zato so name gledali kot na boga. Bilo je zabavno in hkrati čudno."

Petr si želi ljudi spodbuditi k temu, da o transseksualnosti in drugačnosti ne bi razmišljali kot o težavi, temveč kot o nečem, kar je lepo.

Ne spreglejte