Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 21.15

8 let

Samo zdravi nohti so lepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Urejenost ženske ali moškega je povezana tudi z negovanimi in zdravimi nohti. Večina ljudi sogovornika pogleda v oči, kaj kmalu pa se pogled prestavi tudi na roke.

Urejeni nohti in lepo negovane roke so odraz zdravega načina življenja, urejenosti človeka in notranje pomirjenosti. Enako kot koža in lasje, tudi nohti odražajo zdravstveno stanje. Zdrav noht je prožen, močan in rahlo rožnate barve. Sam noht je sicer prosojen, vendar mu rožnato barvo daje pod njim ležeča nohtna posteljica. Zgornja plast nohta mora biti gladka, zaobljena in brez lis, vdolbin, črt in izboklin.

Nohti rastejo pri mlajših ljudeh hitreje kot pri starejših. V desetih dneh zraste približno za en milimeter.

Krhki, polomljeni in poškodovani nohti niso le lepotni problem, ampak so verjetno opozorilo, da gre za pomanjkanje hranil, bolezen ali celo glivično infekcijo. K temu lahko prispevajo še hladno vreme, stres, opešan imunski sistem in pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov.

Pravilna manikura

Nohtov ne režemo s škarjicami - teh pri njihovi negi pravzaprav ne potrebujemo več. Nohte vedno samo pilimo - z mikro kristalno pilico pilimo v vse smeri, drugače vedno samo v eno. Če jih lakiramo dlje časa, je dobro, da lakiranje vmes prekinemo vsaj za nekaj dni, med tem jih samo poliramo.

Biotin (vitamin H) igra pomembno vlogo pri gradnji nohtov. Potreben je za normalno presnovo maščob in proteinov in za absorpcijo vitamina C. deluje z vitamini A, B2, B6 in z niacinom ter vzdržuje zdravo kožo in nohte.

Biotin se nahaja v številnih živilih. Zelo veliko ga je v jetrih, arašidih, posušenem fižolu, cvetači, pivskem kvasu, jajčnem rumenjaku, gobah, bananah, grenivkah in lubenicah.

Če so nohti krhki, polomljeni in večino časa suhi, vključite v prehrano več jedi, bogatih s kalcijem, na primer mlečni izdelki z nizkim odstotkom maščob, stročnice, brokoli, blitvo, orehi, izdelki iz soje.

Babičini recepti za zdrave nohte

Mandljevo olje Petnajst minut namakajte prste v toplo mandljevo olje, nato pa vtrite olje v pokožnico, natrite si roke in nohte. Olje bo pomagalo nohtom, da ne bodo več tako suhi in krhki, poleg tega bo koža mehka in gladka. Namesto mandljevega olja lahko uporabite tudi toplo olivno olje, v katerega ste kanili nekaj kapljic limone.

Kopel prstov v olju čajevca Candida (vrsta glivic kvasovk) na nohtih je najpogostejši vzrok bolnih in krhkih nohtov. Čajevec je zelišče, ki ga že dolgo uporabljajo v tropskih krajih. Z njim zdravijo glivične infekcije in zdi se, da jim pomaga zavirati, če ga nanašajo neposredno na nohte. Priprava: 6 do 8 kapljic olja pomešamo v skodelico tople vode, nato namakamo prste 10 minut v mešanico. To storimo 2-krat na dan.

Ognjičeva krema Ta krema je izvrstno sredstvo za nego preobremenjenih rok in nohtov. Priprava: prgišče posušenega ognjiča pomešamo s 100 ml olivnega olja. Zmes kuhamo 20 minut in nato precedimo. Dodamo 20 g čebeljega voska in 3 kapljice melisnega olja, vse dobro premešamo in prelijemo v večji kozarec. Pri nižji temperaturi ostane ognjičeva krema uporabna 6 mesecev.

Mešanica proti hrapavi koži na rokah 1-krat tedensko prepojimo bombažne rokavice z mešanico olja pšeničnih kalčkov, olja koruznih kalčkov in avokadovega olja ter pustimo učinkovati 20 minut.

Čebula in kis za zdravje Mazilo proti krhkim nohtom: čebulo razpolovimo in z njo potem mažemo nohte. Pijače: 3-krat dnevno z vodo razredčimo 2 žlički jabolčnega kisa in popijemo.

Preprečujmo in ostanimo zdravi

- Po kopeli in prhi potisnemo kožico nad nohti z leseno paličico nežno nazaj. Nikoli tega ne počnemo na suhih nohtih in z ostrim priborom. Sploh pa nikoli nad kožico s škarjicami. - Navadimo se, da si roke umivamo z blagim tekočim milom in mlačno vodo ter si jih na koncu splaknemo s hladno vodo. Po umivanju jih vedno rahlo namažemo s kremo. - Kadar začutimo, da so roke suhe, običajno kremo namažemo debeleje, nataknemo bombažne rokavice in pustimo učinkovati čez noč. - Lak za nohte pomaga varovati nohte in upočasnjuje izgubljanje vlage, vendar za odstranjevanje lakov uporabljajte le odstranjevalce brez acetona, kajti aceton lahko nohte izsuši. - Pri domačih opravilih nosite rokavice, še posebej kadar kaj čistite z jedkimi čistili. - Nikar ne uporabljajte nohtov namesto orodja!

In ne pozabite, da je pravilna prehrana, polna vitaminov in mineralnih snovi podlaga za zdrave in trdne nohte.

Ne spreglejte