Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 8. 2014,
15.58

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 31. 8. 2014, 15.58

8 let, 2 meseca

Pametne superge: seštevajo porabo kalorij in poznajo pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kmalu bodo na trg vstopile pametne superge, opremljene s GPS-om, ki bo na podlagi vibracij sporočal pravo pot. To pa ni vse, saj bodo obuvala na podlagi štetja korakov seštevala tudi porabo kalorij.

Rdeče superge z imenom LeChal niso navadne superge, temveč gre za pametno obuvalo, ki je zmožno seštevati porabo kalorij in sporočati pravo pot. Prek bluetooth povezave s pametnim telefonom in Googlovimi zemljevidi bodo tako v prostor usmerjali tistega, ki jih nosi. Nenazadnje njihovo ime v hindujščini pomeni "vzemi me s seboj".

Od zamisli v enosobnem stanovanju do podjetja Pametne superge so zamisel 30-letnega inženirja Krispiana Lawrenca in 28-letneg Anirudha Sharma, ki sta izdelek v enosobnem stanovanju zasnovala že pred tremi leti. Do zdaj pa sta ga ob podpori investitorjev v Indiji razvijala vse do tega, da je pripravljen za prodajo.

Avtorja superg sta ustanovila podjetje, ki ima danes že 50 zaposlenih.

Za dementne posameznike in otroke Superge, ki posameznika usmerjajo, lahko predstavljajo tudi podporo pri gibanju slabovidnih in slepih, pojasnjuje Lawrence in dodaja, da gre za obuvalo, ki prinaša večji občutek svobode. Pri iskanju prave poti tako ne bo več treba spremljati zemljevidov na ekranu telefona, temveč se bo na podlagi usmerjanja obuvala mogoče prepustiti okolici, ki je na poti do želenega cilja.

Snovalca pametnega obuvala sta še prepričana, da je to pripravno tudi za posameznike, ki trpijo za demenco, kot tudi za otroke. Na tak način bodo straši lahko vedeli, kje se njihovi najmlajši nahajajo.

25 tisoč naročil že v predprodaji Pri oblikovanju superg pa cilj ni bila le njihova tehnološka naprednost in uporabnost, temveč tudi njihov videz, sta tudi o njihovi oblikovalski odličnosti prepričana avtorja obuval, ki sta v predprodaji, ta je potekala prek spletne strani in priporočil, dobila naročil že za 25 tisoč parov. Za prodajo rdečih pametnih superg pa se zanima že več indijskih in ameriških podjetij.

Ne spreglejte