Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 11. 2014,
19.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 11. 2014, 19.11

7 let, 12 mesecev

Obleka odloča o tem, kako pozorno bomo spremljali besede voditelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vas je kdaj zanimalo, kdo in kako oblači voditelje, ki jih lahko vidite v osrednjih informativnih in drugih oddajah? S stilistko Barbaro Plavec Brodnjak smo se pogovarjali o stiliranju za televizijo.

Kot vse ima tudi stiliranje za televizijo svoje zakonitosti, ki jih mora stilist dosledno upoštevati, če želi, da bi bil končni rezultat čim blizu idealnemu. Oblačila, ki jih nosi voditelj oziroma voditeljica oddaje, namreč močno vplivajo tudi na to, kako pozorno spremljamo besede, ki jih izgovarjajo.

Vsak, ki redno spremlja informativne oddaje, bo verjetno znal na pamet opisati običajno kombinacijo oblačil, ki jo nosijo moški voditelji – moška obleka s srajco in kravato, a hkrati ne bo pomislil na podrobnosti, ki se skrivajo dobesedno vsem na očeh. Te razkriva stilistka na Planet TV Barbara Plavec Brodnjak, ki bralcem in bralkam Planet Siol.net svetuje pri izbiri pravih modnih kombinacij. Moška obleka le v kombinaciji s srajco bele barve Kot nam je dejala v pogovoru, je ena izmed glavnih nalog pri stiliranju za televizijo, da s kombinacijo oblačil ne odvračamo pozornosti od vsebine, ki jo voditelj oziroma voditeljica podaja gledalcem. Tako se držijo predvsem minimalizma, izogibajo se raznobarvnim srajcam in prisegajo na klasično belo, ki moški obleki, ta je standard informativnih oddaj, prida strogo-posloven videz.

Enako predvidni so pri izbiri kravat, te ne smejo pretirano izstopati, saj bi kakršnikoli vzorci, kot je na primer karo, na kameri popolnoma popačili sliko in s tem ustvarili neželen tridimenzionalni učinek.

Stiliranje ženske podobe je tudi za televizijo nekoliko bolj raznoliko kot v primeru moških, saj je tudi ženska poslovna moda v tem primeru bistveno bolj razgibana. A ko je govora o barvah in vzorcih, v obeh primerih veljajo enaka pravila.

Tako je treba biti pri izbiri oblačil za ženske pozoren tako na vzorce, ki bi lahko popačili sliko, kot tudi na morebitne svetleče predmete, ki bi se zaradi reflektorjev, ki v televizijskem studiu osvetljujejo prav vsak detajl, lahko izkazali za moteče. Pri Urški si lahko dovolijo več kot pri Anji Način stiliranja močno določa tudi tip oddaje. Če je tako informativna oddaja Danes po slogu oblačenja predvsem strogo poslovna, je lahko oddaja Zvezde Danes bistveno bolj sproščena. To je mogoče še posebej dobro razbrati ob primerjanju oblačilnih kombinacij, ki jih pred kamero nosita voditeljici Anja Markovič in Urška Pirš.

Zadnja lahko namreč zaradi bolj sproščene vsebine oddaje Zvezde Danes obleče tudi kakšen bolj igriv kos, ki se odlično ujema s tematikami, predstavljenimi v oddaji.

Stilistka Barbara Plavec Brodnjak pravi še, da se lahko prav zato z voditeljico oddaje Zvezde Danes Urško Pirš lažje lotita eksperimentiranja z različnimi oblačilnimi kombinacijami, ki pa vedno nosijo tudi del osebnega sloga voditeljice, saj ima ta ob svoji kilometrini v medijih že dodobra izdelan osebni slog. Karirast vzorec med največjimi napakami Stilistka med največjimi napakami, ki jih lahko naredimo, ko se pojavimo pred kamero, opozarja na karirast vzorec, saj bo gledalcem pred televizijskimi zasloni ustvaril tridimenzionalni učinek, s tem pa popačil sliko, ki jo gledajo.

Zato se je, kot še svetuje, v primeru, da smo povabljeni v studio kot gost informativne ali katerekoli druge oddaje, najpametneje odločiti za oblačila brez vzorcev, za katera smo lahko povsem prepričani, da ne bodo popačila slike.

Vsem, ki se redno pojavljajo na televiziji kot gostje informativnih oddaj, tako priporoča, da si za to pripravijo tudi primerna oblačila, lahko tudi popolnoma preprosta. Za najboljši rezultat se lahko moški odločijo za klasično kombinacijo črnega suknjiča z belo srajco, medtem ko si ženske lahko dovolijo tudi kaj več, a morajo biti po nasvetu stilistke pozorne predvsem na svetleče hlačne nogavice, te zaradi leska, posledice močnih studijskih reflektorjev, niso najboljša izbira za televizijo.

Ne spreglejte