Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 31. 7. 2014, 15.24

8 let, 5 mesecev

Modna čepica, ki se odziva na delovanje možganov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Čepica Vicenza ni čisto navadno pokrivalo. Ne le zato, ker jo sestavlja več kot štiri tisoč barvanih kristalov, temveč predvsem zato, ker se ta s spremembo barve odziva na stanje v možganih.

V modnem oblikovalskem studiu The Unseen so ustvarili pokrivalo iz usnja in kristalov, ki s spreminjanjem barv označujejo različne energijske ravni v možganih.

Oblikovalka Lauren Bowker, ustanoviteljica znamke The Unseen, se je pri zasnovi pokrivala Vicenza povezala z ustvarjalci znamke Swarovski. Za čepico so tako izdelali več kot štiri tisoč kristalov, ki na podlagi vpijanja različnih ravni energije v možganih spreminjajo barvo.

"Pokrivalo je delovalo na vsakem, ki smo ga preizkusili," je za spletno stran o arhitekturi in oblikovanju Deezen izjavila ustvarjalka. Vznemirjenost, vročina, telesna temperatura, dihalni vzorci in čustvena stanja se na pokrivalo odslikavajo vizualno. Tako kot se naša nevrološka čustva kažejo na naši barvi kože, še pravi Lauren Browker.

Kristali iz laboratorija Swarovski Barve in lokacije odvajanja energije iz možganov pa se čez dan spreminjajo. "Opazili smo, da se zjutraj kristali na pokdrivalu obarvajo predvsem na sprednjem delu glave, in sicer v oranžne barve, medtem ko so večerni vzorci bolj v modrih odtenkih in se nahajajo predvsem v zadnjem delu možganov," še pojasnjuje oblikovalka Bowker.

Kristale, oblikovane in izbrane pod okriljem znamke Swarovski, odlikuje predvsem njihova enaka kakovost, ki se pozna tako v simetričnih oblikah kot v enakomerni svetlobni razpršitvi.

Kristali, ki se odzivajo na naše počutje, na tednu mode Pri znamki The Unseen bodo pokrivala razvijali še naprej, saj jih zanimajo nadaljnje možnosti na tem področju. "Raziskave bomo nadaljevali, saj nas zanimajo še podrobnejše analize za možnosti odslikave našega počutja in čustev na kristalih. Usmerjali se bomo k novim možnostim vzorcev, ki jih pri tem lahko ustvarimo," še pojasnjuje Bowkerjeva. Dodaja, da je tako pokrivalo Vincnza, ki ga bodo septembra predstavili na londonskem tednu mode, šele izhodišče.

Ne spreglejte