Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
13.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maraaya Evrovizija

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 13.50

7 let, 12 mesecev

Maraaya: Od turbo folk dekoltejev do romantične beline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska predstavnika na Evroviziji Maraaya sta na Dunaju odlično predstavila Slovenijo, ne samo z dobrimi vokali, ampak tudi z novo vizualno podobo.

Aleš Vovk – Raay z ženo Marjetko Vovk od leta 2014 nastopa pod imenom Maraaya in vse od takrat se predstavljata z novim vokalnim in modnim slogom.

Vpadljive barve in dekolteji A Raay in Marjetka sta ekipa že od leta 2005, ko sta bila del narodno-zabavne oziroma že kar turbofolk skupine Turbo Angels. Kot se za takšno glasbeno zvrst spodobi, je bil njun modni slog poln kričečih barv in (pri Marjetki) globokih dekoltejev, visokih pet ter nabranih kril.

Pozneje so Turbo Angels razpadli, leta 2009 pa sta Raay in Marjetka sestavila novo skupino – Tangels. Takrat se je spremenil tudi njun vizualni slog. Ker je bila glasba veliko manj poskočna, so se umirili tudi dekolteji pri Marjetki. Poleg tega je spremenila barvo las, iz kričeče svetlolaske se je prelevila v umirjeno rjavolasko, Raay pa se je preobul v bolj elegantne čevlje.

V oddaji Misija Evrovizija leta 2012 se je Raay pojavil z novo pričesko, ki jo najpogosteje označujejo "ježek", in ji ostaja zvest še danes.

Slušalke kot del intimne zgodbe Marjetka je vmes postala rdečelaska s krajšo pričesko, kot del dua Maraaya pa se je spet predstavila kot dolgolaska s svetlejšimi lasmi. Za letošnji izbor za Pesem Evrovizije sta svoj slog še nekoliko dodelala, poleg slušalk kot najbolj prepoznavnega modnega dodatka sta stopila v zelo minimalistično vizualno podobo.

Za Slovenske novice je Marjetka razkrila, kako sta se domislila slušalk: "Slušalke so zgodba. So glasbeno sporočilo. Je moja intima. Pričarajo mi svet, tisti mali prostor in občutek, ki ga imam v glasbenem studiu, ko snemam pesmi. Pri interpretaciji, ki zajema toliko čustev in kjer v glasu v vsaki noti čustvuješ, interpretiraš na svoj način, je ključnega pomena psihološki moment. Nikoli nisem vedela, kako si enake občutke iz studia pričarati tudi na odru, pa je Raay rekel, naj poskusim s slušalkami iz studia tudi na nastopih. Zdaj se naju je prijelo to tudi kot zaščitni znak. Pod velikimi imam še male slušalke."

Belina kot pridih romantike in nežnosti Marjetkina obleka na Emi in pozneje na Dunaju sta bili delo modne oblikovalke Vesne Mirtelj. Belo obleko, ki so jo komentatorji pogosto primerjali z obleko iz babičine skrinje, je krasila čudovita čipka. Oblikovalka je za RTV Slovenija povedala, da bela čipka v sebi nosi pridih romantike in deluje zelo ženstveno. "Želeli smo poudariti Marjetkin vokal in njena čustva."

Raayev slog je bil bolj sproščen, a še vedno dovolj urejen za evrovizijski oder. Malce zrahljana srajca, športen jopič in hlače so bili nasprotje Marjetkinega romantičnega sloga. Za nastop si je ob strani glave zabril še prepoznaven M.

Maraaya sta od občinstva in stroke iz sveta zabave dobila pohvale tako za svoj glasbeni izdelek kot tudi za modni slog, ki se kot vsa leta do zdaj spreminja z njuno glasbo. Slovenski vokalni in modni kameleon.

Ne spreglejte