Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 14.42

8 let

Italijanke po večje prsi v Slovenijo, Slovenke na Hrvaško

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število lepotnih operacij vsako leto raste, vse več je tudi primerov, ko se posameznice zaradi lepotnega posega odpravijo v tujino.

V zadnjih letih je opazen porast medicinskega turizma, predvsem ko gre za kozmetične, ne zdravstvene posege. Vse več je namreč primerov, ko si posameznice za lepotni poseg izberejo kakšno izmed klinik v tujini. Razlog za to je najpogosteje cenejša izbira storitev.

V Slovenijo na povečanje prsi prihajajo Italijanke V kliniki plastične kirurgije Fabjan v Ankaranu (klinike imajo tudi v Ljubljani, Kranju, Celju in Novi Gorici) je kar 90 odstotkov pacientk Italijank. Razlog za to direktor klinik Fabjan Gašper Fabjan vidi v ugodnejši ceni storitev.

"Cene lepotnih posegov v Italiji se med regijami razlikujejo. V Milanu so te najdražje, proti vzhodu pa cene padajo," pojasnjuje Fabjan. V Milanu je tako za povečanje prsi, kar je najpogostejša operacije v kliniki Fabjan v Ankaranu, pa tudi v drugih njihovih izpostavah, treba odšteti od sedem do deset tisoč evrov. V kliniki Fabjan se ta cena giblje med tri tisoč evrov ter tri tisoč evrov in pol.

Za korekcije nosu se odloča vse več moških V večini primerov se za lepotne posege še vedno odločajo ženske. V klinikah Fabjan je med pacienti kar 90 odstotkov žensk. Pri moških, ki se odločajo za možnosti plastične kirurgije, je najpogostejša korekcija nosu.

V Milanu ta na primer stane od pet do sedem tisoč evrov, v Sloveniji med tri tisoč ter tri tisoč evrov in pol, še razloži Fabjan. Dodaja, da so od leta 1992, ko so odprli svojo prvo kliniko plastične kirurgije, letno opažali 20-odstotno rast lepotnih posegov. Od recesije naprej, natančneje od leta 2010, se ta na letni ravni povečuje za od pet do deset odstotkov.

Odpiranje ruskemu trgu V ambulanti plastične kirurgije Estetika Onišak (imajo jih v Ljubljani, Mariboru in Moravskih Toplicah) tujih pacientk in pacientov za zdaj niti nimajo, vendar se z ambulantama, ki ju odpirajo v Rogaški Slatini in Portorožu, odpirajo ruskemu trgu, pojasnjuje Simona Onišak. Vse več je potreb po vstopu na tuje trge, še razloži Onišakova. "Pri nas je vse več tujcev, zato je to nujno," pravi.

Slovenke po lepotne popravke na Hrvaško Čeprav je spletna stran klinike Fabjan na voljo tudi v hrvaški, srbski, nemški, angleški in italijanski različici, pravijo, da je odstotek pacientk iz drugih tujih držav zanemarljiv. V preostale njihove klinike večinoma prihajajo Slovenke.

Pri tem ni zanemarljiv podatek, da se vse več žensk s štajerskega konca odloča za lepotne posege predvsem na Hrvaškem, kjer je nekaj dobrih plastičnih kirurgov, še pojasnjuje Gašper Fabjan. Lepotne operacije so na Hrvaškem cenejše za približno deset odstotkov, kar pa se ob stroških poti in bivanja bolj ali manj izenači.

Hrvaški medicinski turizem Da se medicinski turizem, ki ga poganja želja po spremembi videza in brisanja znakov staranja, razvija, priča tudi spletna stran zagrebškega estetskega centra plastičnega kirurga Siniše Glumičića. Na tej je pod zavihkom – za podrobnejša pojasnila kirurg zaradi letnega dopusta ni bil dosegljiv – medicinski turizem tako mogoče prebrati, da se je za svetovanje, če prihajate iz tujine, mogoče dogovoriti po elektronski pošti. Prav tako vam ponujajo tudi možnosti nastanitve v Zagrebu in oskrbo po posegu.

Po zobe na Tajsko, po nov nos na Češko Naraščanje primerov, ko se med prtljago znajde tudi potrdilo o terminu pri plastičnem kirurgu, opažajo tudi v drugih državah. Po poročanju britanskega časnika Guardian je v zadnjih letih vse več Britank, ki se na lepotne posege zaradi cenejših storitev odpravijo v tujino.

Želja po izboljšanem videzu jih tako z Zahoda poganja na Vzhod, kamor se odpravljajo z nizkocenovnimi poleti, za posege pa odštejejo veliko manj kot v Veliki Britaniji.

Na dvig zadnjice tako odidejo v Turčijo, na Tajsko pa po nove zobe. Največ vozlišč medicinskega turizma je v Vzhodni Evropi, poroča Guardian.

V zadnjih letih tako vse več Britank odhaja na korekcije nosu na Češko, kjer za poseg odštejejo okoli tisoč evrov, medtem ko bi doma za enako storitev plačale več kot štiri tisoč evrov. Na operacije prsi hodijo na Poljsko, kjer je cena približno dva tisoč evrov in pol, medtem ko v Veliki Britaniji to stane okoli štiri tisoč evrov in pol.

Vendar pa, kot še zapišejo v Guardianu, rezultati posegov v tujini niso vedno zadovoljivi. Britanska organizacija za estetsko kirurgijo (Baaps) v zadnjih petih letih namreč opaža tudi naraščanje zapletov po lepotnih posegih, izvedenih v tujini.

Ne spreglejte