SiolNET. Trendi Moda
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

132. obletnica rojstva izumitelja zadrge

4

termometer

Danes je 132. obletnica rojstva švedsko-ameriškega električnega inženirja Gideona Sundbacka, ki je kriv za iznajdbo zadrge.

Gideona Sundbacka najpogosteje povezujejo z zadrgo, pripomočkom, ki ga s pridom uporabljamo še danes in ki je dve desetletji po svojem nastanku temeljito zatresel takratno modno industrijo.

Sundbackova zamisel je bila končana leta 1913, po prvi različici, v kateri so se po drseči površini med seboj spenjali kaveljčki, so slednje nadomestili ovalni elementi. Vloga za patentiranje zamisli je bila vložena leto po njegovem nastanku, leta 1917 pa je bila zadrga končno tudi zaščitena.

Na začetku ta modni element, ki je danes ne le uporaben, ampak lahko še kako dekorativen, v angleščini ("zip") ni imel svojega zdajšnjega poimenovanja. Naslavljali so jo nekaj podobnega kot "ločevalna sponka". Svetovno slavo zapenjanju z zadrgo je prineslo podjetje BF Goodrich Company, ki je iznajdbo uporabilo za izdelavo škornjev.

Podjetje pa ni patenta le poneslo v svet, ampak mu je prineslo tudi ime. To si je leta 1932 izmislil B. F. Goodrich. Škornji in vrečke za tobak pa so prvi produkti, ki so se zapenjali z novo iznajdbo. Trajalo je še dve desetletji, da je zadrga dodobra zakorakala v modno industrijo.

"Jezičkast spenjalnik" je svojo široko uporabo doživel med drugo svetovno vojno. Znašel se je na hlačah ter razpokah kril in oblek. Od takrat pa je tako v modnem kontekstu doživel že marsikatero uporabo in interpretacijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin