Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
14.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 26. 8. 2014, 14.32

8 let, 5 mesecev

Zaha Hadid toži New York Review of Books

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Arhitektka svetovnega slovesa Zaha Hadid toži ameriško revijo New York Review of Books zaradi njihovega poročanja o komentarjih glede smrti migrantskih delavcev v Katarju.

Vodilna britansko-iraška arhitektka Zaha Hadid je revijo New York Review of Books obtožila obrekovanja.

Arhitektki stadiona za svetovno prvenstvo, to bo v Katarju leta 2022, so v newyorški reviji pripisali brezbrižnost ob smrti na stotine migrantskih gradbenih delavcev v tej arabski državi. Sledila je njena tožba, naslovljena na arhitekturnega kritika Martina Fillerja. Natančneje zaradi njegovega zapisa v knjigi Why We Build avtorja Rowana Moora, prav tako arhitekturnega kritika.

"Arhitekt nima nič z delavci" V recenzijo knjige je Filler med drugim vključil besede Zahe Hadid, ko je v začetku tega leta v Londonu ob neki priložnosti dejala, da sama nima nič z delavci, umrlimi med gradnjo ambicioznega arhitekturnega projekta v Katarju, ki je sledil kontroverzni odločitvi o gostovanju svetovnega prvenstva v tej puščavski državi.

Zaha Hadid pravi, da so bile navedene besede izrečene letošnjega februarja in vzete iz konteksta, v obdobju, ko še ni bilo novic o smrti delavcev.

Vsak mesec je umrlo skoraj sto delavcev V zadnjih dveh letih gradenj objektov, namenjenih svetovnemu prvenstvu, ki ga bodo čez leta gostili v Katarju, je zaradi nečloveških pogojev, izčrpanosti in nevarnega dela umrlo skoraj tisoč delavcev, večinoma priseljencev iz Indije in Nepala.

O tem je marca poročal britanski Guardian. Ugotovili so, da je skoraj vsak mesec v Katarju zaradi nevzdržnih okoliščin dela umrlo okoli sto delavcev.

Zaradi članka utrpela strokovno škodo Odvetniku arhitektke se v Fillerjevem članku o knjigi Rowana Moora zdi sporno to, da se pisec prispevka bolj kot na izdano delo nanaša na Zaho Hadid. "Skoraj vse reference v članku spodkopavajo arhitektkin sloves in uspeh ter jo prikazujejo celo kot težavno osebnost," navaja besede Orena Warshavskyja. Odvetnik še poudarja, da je edina dobitnica najprestižnejše nagrade na področju arhitekture, Pritzkerjeve nagrade, zaradi te objave utrpela strokovno in poslovno škodo.

Ne spreglejte