Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
10.35

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Jurij Souček

Sreda, 17. 1. 2024, 10.35

3 mesece, 2 tedna

Umrl je Jurij Souček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Jurij Souček | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

V 95. letu starosti je umrl legendarni igralec Jurij Souček, slovenska televizijska in gledališka ikona, poroča MMC. 

Umrl je dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. Rodil se je 5. aprila 1929 v Ljubljani, njegova starša sta v času gospodarske krize v Slovenijo prišla iz Češke. Gledališče je bilo njegova velika ljubezen že od mladih nog, po diplomi na igralski akademiji v Ljubljani leta 1953 se je zaposlil v ljubljanski Drami, kjer je ostal, z manjšim postankom v svoboden poklic, do svoje upokojitve leta 1989.

Že kot otroka so ga očarale lutke

"Že okolica ti da vedeti, da si malo drugačen," je pred dobrim desetletjem za Siol.net povedal o tem, kako je začutil klic igralskega poklica, "zaznamovan sem bil že od zgodnjih otroških let. Pri štirih ali petih letih sem že znal brati, zelo rad sem obiskoval lutkovno gledališče. Oče me je na predstave vozil ob nedeljah dopoldne, vmes se je šel sprehajat po Tivoliju. Lutke so me že takrat očarale, zato obisk lutkovnih predstav toplo priporočam današnjim otrokom. Tam se prebudi domišljija, oživlja se desna polovica možganov."

V svoji igralski karieri je ustvaril več kot 150 vlog in obveljal za izrazito karakternega igralca, ki so mu od vsega začetka najbolj ustrezali ostreje izrisani dramski tipi, uveljavil pa se je tudi kot režiser ter igral v več slovenskih filmih. Oblikoval je več kot 500 radijskih vlog ter nastopal tudi v TV-igrah ter oddajah za otroke, piše na gledališkem portalu Sigledal.

Za svoje delo je leta 1994 prejel Borštnikov prstan, leta 2005 pa viktorja za življenjsko delo. Leta 2018 je prejel tudi nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo.

Jurij Souček | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Imel je tudi tri svoja gledališča. Prvo je nosilo ime po telefonski številki blagajne Šentjakobskega gledališča, kjer so imeli v dopoldanskem času – ko so bili člani ljubiteljskega gledališča po službah – vaje. Njegov drugi teater je bil Stranski vhod – današnja Mala drama. V času "krize Male drame" je ustanovil še Levi oder. "Ne le ustanovil, z lastnimi rokami sem ga postavil," je povedal za STA.

O sebi je s kančkom ironije znal povedati, da je "bil prvak drugih zasedb". Med njegovimi gledališkimi kreacijami prevladujejo karakterni liki, pogosto negativci, opisovali so ga kot "prvaka nekonvencionalne, moderne dramske igre".

"Današnji teater je predvsem racionalen," je ob svojem 83. rojstnem dnevu povedal za Siol.net, "včasih sta bila pri igralcih pomembna talent in glas, danes pa se igralce izbira predvsem glede na tip. Talent je sicer dobrodošel in pride prav, a ga pogosto lahko nadomeščajo pridnost, vztrajnost in videz, medtem ko se nadarjenost in genialnost bolj pričakujeta od režiserjev."

Zlasti najmlajši televizijski gledalci pa so si ga zapomnili po priljubljenih risankah, kot sta Palček Smuk ter mali in veliki pujs Pipi in Melkijad, ki bi nam bili brez njegovega glasu tuji. O prepoznavnosti svojega glasu v risankah je za Siol.net nekoč dejal: "Otroci so tisti, ki med izvajalci naredijo selekcijo. Na to nimajo vpliva niti politika niti odrasli. Nekoga poslušajo, pri nekom drugem pa se bodo šli raje lovit."

Odzivi tako iz sveta kulture kot politike

Na slovo legendarnega igralca se je odzvala predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Jurij Souček je s svojim edinstvenim talentom in človeško toplino neponovljivo zaznamoval slovensko gledališče, televizijo in film," je zapisala na družbenem omrežju X, "hvaležni smo mu, ker je bilo naše otroštvo zaradi njega bolj pravljično, česar ne bomo nikoli pozabili. Svojcem izrekam globoko sožalje."

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je zapisala: "Velika hvala za polepšano otroštvo, polno iskrivih vlog v gledališču, filmu, radiu, predvsem pa vsebine, namenjene otrokom. Sled, ki ste jo zapustili, je globoka, iskrena in predvsem polna neštetih vrlin. Kolikokrat smo kot otroci zaspali ob vašem glasu, ki je rekel: 'Lahko noč, otroci', zdaj lahko rečemo: 'Hvala, dragi Jurij, in lahko noč.'"

Evropski poslanec Milan Brglez je zapisal: "Eden. Edini in večni. Glas otroštva naših otrok. Hvala, gospod Souček. Za vse. Počivajte v miru." Matjaž Nemec pa je dodal: "Poklanjam se spominu na gospoda Jurija Součka, vsestranskega umetnika, čigar glas je s posebno žlahtnostjo generacije otrok in mladostnikov vodil na brezmejna pota risanih junakov. Ti še danes živijo v nas, kot bo večno živel spomin na gospoda Součka. Hvala vam, počivajte v miru."

Zapis o Součku je na svoji spletni strani objavil tudi Festival Borštnikovo srečanje; Souček je leta 1994 za svoje delo prejel tudi Borštnikov prstan.

Igralec, režiser, lutkar in direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana Robert Waltl je na igralčevi Facebook strani zapisal: "Dragi Jurij Souček - hvala ti za vse. Počivaj v miru dragi prijatelj in sopotnik."

Preberite še:

Jurij Souček
Trendi 90 let Jurija Součka: Ne morem vendar umreti kot Melkijad!
Ne spreglejte