Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2014,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ulay

Torek, 17. 6. 2014, 14.03

8 let

Ulay nagrajen na festivalu biografskega filma v Bologni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na 10. filmskem festivalu Biografilm v Bologni, ki je posvečen dokumentarnim biografskim filmom, so za življenjsko delo nagradili umetnika Ulaya.

Na sklepni slovesnosti so prikazali tudi celovečerni dokumentarec Projekt: rak režiserja Damjana Kozoleta, ki leto dni spremlja Ulaya. Festival se je sklenil 15. junija.

Ulay, radikalni konceptualni umetnik iz Amsterdama, velja za pionirja body arta, performansa in polaroid arta. Najbolj je poznan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse. Leta 2009 se je preselil v Ljubljano.

Ko so bili pogovori o Kozoletovem filmu že v teku, je izvedel, da ima raka, kar je spremenilo vse načrte. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu, kamera pa ga je spremljala na tem poslovitvenem obredu: v Berlin na premiero Marininega filma, potem v New York in na koncu v njegovo mesto, Amsterdam.

Bolezen kot največji projekt v življenju Ulay je bolezen razumel kot svoj največji in najpomembnejši projekt v življenju, zato naslov filma Projekt: rak, piše na spletni strani produkcijske hiše Vertigo Emotionfilm iz Ljubljane.

Tudi Bologna ima za Ulaya v ustvarjalnem pomenu posebno mesto, saj sta z Marino Abramović v tamkajšnji Moderni galeriji premierno izvedla dva pomembna performansa - Imponderabilia in Hair Piece. Festivala v Bologni se je poleg Ulaya udeležil tudi scenarist filma Tevž Logar.

Dokumentarec je bil premierno prikazan lani v Kinu Šiška in istočasno na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, od tedaj pa potuje po svetovnih festivalih. Med drugimi je bil maja prikazan na Docavivu, festivalu dokumentarnih filmov v Tel Avivu. Dobil je tudi italijanskega distributerja in bo prikazan v kino mreži po Italiji.

Glavno nagrado festivala je letos prejel film Ai Weiwei: The Fake Case režiserja Andreasa Johnsena. Festival, ki poteka od leta 2005, je edini mednarodni festival, ki se posveča dokumentarnim biografskim filmom. Med dosedanjimi dobitniki nagrade za življenjsko delo je tudi Abramovićeva, ki jo je festival počastil leta 2012.

Ne spreglejte