Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
13.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marina Abramović Ulay

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 13.57

6 let, 1 mesec

Ulay toži Marino Abramović

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Pionirja performansa, ki sta bila zasebno nekoč tudi par, sta se pred 18 leti razšla na Kitajskem zidu. Ulay trdi, da ga od takrat Marina Abramović skuša zbrisati iz skupne zgodovine.

Frank Uwe Laysiepen, bolje znan kot Ulay, je eden najbolj znanih svetovnih umetnikov s področja performansa in fotografije, del svoje umetnosti pa je med letoma 1976 in 1988 ustvaril skupaj s svojo partnerico Marino Abramović. Njuna pionirska dela so podirala tabuje in širila pojmovanje umetnosti.

Leta 1988 sta se vsak s svoje strani podala po Kitajskem zidu, se srečala na sredini in dokončno razšla. Ulay zdaj trdi, da ga Marina želi izbrisati iz skupne zgodovine, prav tako pa naj mu ne bi izplačevala deleža prihodkov od prodaje umetniških del.

Ulay v Ljubljani, Abramovićeva v New Yorku

Ulay se je po razhodu spet bolj posvetil eksperimentalni fotografiji, preselil se je v Ljubljano in se danes ukvarja predvsem z vodo in njenimi geopolitičnimi razsežnostmi, z Damjanom Kozoletom pa sta posnela film o njegovem soočenju z rakom.

Marina Abramović se je, sodeč po dokumentarcu Artist is Present, vmes odločila, da bi z umetniškega obrobja končno rada stopila v ospredje in postala mainstream. Z retrospektivo v MoMI v New Yorku in z omenjenim dokumentarcem, ki ga je posnel HBO, ji je to tudi uspelo. Sledili so nastopi z Jay Z-jem ter Lady Gago in oglasa za Adidas.

Ko se Marini Abramović nasproti usede Ulay …

Ulay je po razhodu svoj arhiv prodal Marini Abramović, vključno z negativi in z dovoljenjem, da se na njihovi podlagi ustvarja umetniška dela, ki bi bila lahko naprodaj. Dogovor je bil, da 20 odstotkov dobička prejme Ulay. Čeprav se njuna dela prodajajo za več sto tisoč evrov, je Ulay v zadnjih 16 letih skupno prejel le 31 tisoč evrov.

V tožbi ji zato očita, da mu zadnjih 16 let ne nakazuje dogovorjenega deleža, hkrati pa naj bi cenzurirala njuna pretekla skupna dela oziroma ga brisala iz njih in tako uničevala njuno skupno umetniško zapuščino. Performans Artist is Present, med katerim se je v MoMI nasproti Abramović usedel tudi Ulay, je na primer nadaljevanje njunega skupnega dela Nightsea Crossing, serije 90-dnevnih performansov, v katerih sta si preko mize zrla v oči.

Kot poroča Guardian, so se odnosi med Ulayem in Abramović nekoliko ohladili med pripravo knjige Whispers: Ulay on Ulay leta 2014. Čeprav je sprva pristala na intervju in objavo fotografij njunih skupnih del, je pozneje prek odvetnika trdila, da tovrstnega dovoljenja ni nikoli dala. Pred izidom knjige so vse fotografije zato nadomestili z rožnatim kvadratom in majhno opombo ob koncu knjige o razlogih za odsotnost fotografij.

Abramović Ulayeve obtožbe zanika

S tožbo želi Ulay doseči, da bi mu vsakih šest mesecev poslala pregled prodaj in deleža, ki ga je s tem zaslužil, ter dosledno navajanje njegovega imena na skupnih delih. Prav tako želi dostop do njenih finančnih podatkov za zadnjih sedem let, da bi njegov računovodski servis lahko preveril, ali mu Abramoviće dolguje še kaj denarja.

Abramović zdaj zanika Ulayeve obtožbe, meni, da so namenjene škodovanju njenega ugleda v javnosti in jih po poročanju Guardiana dodatno ne komentira.

 

Ne spreglejte