Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
14.12

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knjiga Guinness rekord Slovenija

Sreda, 10. 9. 2014, 14.12

3 leta, 2 meseca

Spoznajte slovenske svetovne rekorderje, med njimi je tudi Tina Maze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj prodajana knjiga na svetu, Guinnessova knjiga rekordov, je izšla v svoji jubilejni izdaji. Že 60. knjiga presežkov pa prinaša veliko novosti. Tudi za Slovence.

Jubilejna, 60. Guinnessova knjiga rekordov, ki so jo predstavili tudi v slovenskem jeziku, je posebna v marsičem. Ne le da ima priloženo 3D-aplikacijo, ob diamantnem jubileju so prve strani knjige posvečene prav diamantom. Knjiga, ki je nastala, ker se je direktor priznane pivovarne Hugh Beaver pred 60 leti prepiral o tem, katera ptica leti najhitreje, že vse od svojih začetkov vzbuja veliko zanimanja pri bralcih, odseva svet okoli nas, v njej pa lahko najdemo tudi spremembe, ki se zgodijo v letu dni.

Nekateri rekordi se z leti spreminjajo, spet drugi se zdijo neulovljivi. Tako kot na primer rekord najvišjega moškega: že v prvi izdaji knjige se je na to mesto vpisal Robert Wadlow z višino kar 272 centimetrov, ali pa film V vrtincu, ki je vse od leta 1955 do danes, z upoštevanjem inflacije, še vedno film z največjim zaslužkom vseh časov.

Nova izdaja prinaša 4000 novih rekordov, na stotine novih fotografij, zanimive teme so predstavljene tudi v 3D-tehniki, kar naj bi še bolj predramilo ljudi, željnih presežkov. Nekaj tistih, ki so jih rekordi premamili, smo spoznali tudi na novinarski konferenci, kjer so se predstavili člani društva za šport, turizem, razvoj in kulturo iz Velike Polane, ki so skuhali največjo bujto repo. Bujta repa, ki so jo kuhali kar dobrih šest ur, zanjo pa porabili prek 300 kilogramov mesa, se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisala s težo 1089,5 kilograma, predstavnik društva pa je povedal, da vseh 5000 porcij rekordne repe ni bilo težko razdeliti med ljudi.

Med svetovne rekorderje se je kot posebnež vpisal tudi Predjamski grad, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov našel mesto kot največji jamski grad na svetu, a je, kot poudarjajo v vodstvu gradu, to le kamenček v mozaiku uspešnosti in prepoznavnosti gradu samega. Svetovni rekord je v njihovem primeru tako le dodana vrednost k bogatemu izročilu in posebnosti gradu kot takega, ki pa bo nedvomno na svoj način pripomogla k še večji prepoznavnosti enega izmed slovenskih turističnih biserov.

Ne spreglejte