Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
7. 7. 2017,
15.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Petek, 7. 7. 2017, 15.52

6 let, 7 mesecev

Slovenski trg na Ptuju bodo preuredili v travnik

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Art Stays | Foto Albin Bezjak

Foto: Albin Bezjak

Si predstavljate, da mestno površino, kjer so še pred kratkim vladali granitne kocke in beton, preglasi trava in tam nastane park ali celo travnik? Ptuj je doživel prav to, in sicer v sklopu mednarodnega Festivala sodobne umetnosti Art Stays.

Ta tehnični podvig so v starem mestnem jedru Ptuja, s katerim so že v nekaj urah granitne kocke pred mestnim gledališčem prekrili s travo, začeli včeraj zjutraj. Šest delavcev je za preobrazbo urbane krajine v zeleno površino potrebovalo šest ur, s tem pa je mesto v središču dobilo travnik. A le začasni, saj gre za projekt, ki je del mednarodnega festivala sodobne umetnosti, ta pa se na Ptuju odvija med 7. in 15. julijem. Kot pravi Jernej Forbici, programski vodja Festivala Art Stays, za njegovo vzdrževanje organizatorje čaka štiri ure zalivanja.

Včeraj je šest delavcev urbani prostor v starem ptujskem mestnem središču v šestih urah preobrazili v zelenico. Projekt je po besedah programskega vodja festivala Art Stays Jerneja Forbicija poklon inteligenci narave in nemškemu umetniku Josephu Beuysu, ki je bil navdih za temo letošnje izdaje tega umetnostnega dogodka. | Foto: Albin Bezjak Včeraj je šest delavcev urbani prostor v starem ptujskem mestnem središču v šestih urah preobrazili v zelenico. Projekt je po besedah programskega vodja festivala Art Stays Jerneja Forbicija poklon inteligenci narave in nemškemu umetniku Josephu Beuysu, ki je bil navdih za temo letošnje izdaje tega umetnostnega dogodka. Foto: Albin Bezjak

Jernej Forbici, umetniški direktor festivala Art Stays: Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo letos potekal že 15., se ne zapira v posamezne veje umetnosti. Poudarek je na vizualni umetnosti, njegov program pa je poln multimedijskih, glasbenih in drugih projektov. Ob tako pomembni obletnici bo seveda program letošnje izdaje primerno bogat. Več kot deset izjemnih razstav, več kot 150 umetnikov z vsega sveta in več kot 30 dogodkov, ki se bodo zgodili skupaj z mestom, v starodavnih stavbah in na čudovitih trgih Ptuja in okolice. Aktualna tematika festivala z letošnjim naslovom Natur-al(l) se bo ukvarjala z naravo, posledicami človeškega malomarnega ravnanja z njo in črno prihodnostjo, ki nas morebiti čaka za naslednjim vogalom.

Angažirano ukvarjanje z naravo

Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays se na Ptuju začenja danes ob 19. uri v Dominikanskem samostanu z odprtjema razstav Poklon Josephu Beuysu in WOOD Johanna Feilacherja. | Foto: Albin Bezjak Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays se na Ptuju začenja danes ob 19. uri v Dominikanskem samostanu z odprtjema razstav Poklon Josephu Beuysu in WOOD Johanna Feilacherja. Foto: Albin Bezjak Preobrazba, ki v mestno središče tako na fizični kot simbolni ravni vnaša nezgrešljiv kos narave, je del letošnje 15. izvedbe festivala sodobne vizualne umetnosti Art Stays z naslovom Natur-al(l). Ta tematizira razmerja med človekom in naravo s poudarkom na posledicah naših neodgovornih ravnanj v odnosu do okolja.

Program odpira vprašanja, povezana z zdajšnjim družbenim trenutkom, pa tudi s prihodnostjo. Nanj so tako uvrstili umetnike in umetnice, ki se na različne načine angažirano ukvarjajo s temi vprašanji.

Poklon inteligenci narave

Jernej Forbici še pojasnjuje, da je intervencija v ptujski Slovenski trg poklon inteligenci narave in nemškemu umetniku Josephu Beuysu. Ta je bil tudi navdih za temo letošnjega festivala, ki se z odprtjem razstave z naslovom Poklon Josephu Beuysu in WOOD Johanna Feilacherja začenja danes ob 19. uri v ptujskem Dominikanskem samostanu. Na njej bodo na ogled umetnikovi projekti, posvečeni ekološkim temam.

Velika platna krajine

Na Ptuju se bodo zvrstile še druge razstave, na katerih se bo predstavilo skupno več kot 150 umetnikov. Med njimi je mogoče izpostaviti Veliko je lepo, prvo razstavo velikoformatnih platen krajine v slovenskem slikarstvu. Na več kot 2.500 kvadratnih metrih bodo na ogled umetnine skoraj 50 slovenskih umetnic in umetnikov, ki segajo v zadnja desetletja prejšnjega stoletja in vse do najnovejših likovnih produkcij.

Na fotografski razstavi Ground and Cement bodo na ogled dela več kot 60 avtorjev in avtoric, ki obravnavajo zapleten odnos med človekom in naravo. | Foto: Francesco Jodice Na fotografski razstavi Ground and Cement bodo na ogled dela več kot 60 avtorjev in avtoric, ki obravnavajo zapleten odnos med človekom in naravo. Foto: Francesco Jodice

Fotografije o zapletenem odnosu med človekom in naravo

Fotografska razstava Ground and Cement v Galeriji mesta Ptuj bo predstavljala dela več kot 60 avtorjev in avtoric, med njimi tudi fotografa Sebastiãa Salgada in režiserja Wima Wendersa. Postavitev v ospredje postavlja vprašanje kompleksnega in nasprotujočega si odnosa med človekom in pokrajino.

Ob skupinskih in samostojnih razstavah so del programa tudi filmske projekcije, koncerti, delavnice ...

Help us, 2011, JAŠA, Art Stays | Foto: Črtomir Groznik Help us, 2011, JAŠA, Art Stays Foto: Črtomir Groznik

Za konec polet z balonom

Festival, ki bo trajal do sobote, 15. 7., pa se bo končal z 200-metrsko instalacijo (napisa vrisanega na nekdanjem odlagališču rdečega blata Haldi) umetnika JAŠE, ki jo bo ob spremljavi godalnega tria mogoče opazovati s toplozračnega balona. Projekt z naslovom Nezakonit namen nemega opazovanja naraščajoče katastrofe, ki jo je povzročil in za sabo pustil človek, je nadaljevanje projekta Help us, izvedenega na festivalu leta 2011.

Ne spreglejte