SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija bo drevi praznovala prvo Noč knjige

4

termometer

Drevi bo v 76 krajih po Sloveniji in zamejstvu potekala Noč Knjige, zvrstilo se bo kar 260 dogodkov.

Prvo slovensko Noč knjige, ki poteka ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, bodo slovesno odprli ob 18. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer bo potekala okrogla miza o knjigi, besedi in njunem pomenu.

Razprave se bo udeležilo devet sodelujočih, ki so povezani s tem področjem, med njimi profesorici Milena Mileva Blažič in Meta Grosman. Kot je na predstavitvi projekta dejal založnik in urednik Samo Rugelj, je to "zgodba, ki je obsojena na uspeh". Da bo premierna Noč knjige uspešna, je Rugelj presodil na podlagi dejstva, da so se vanjo povezali tako avtorji in založniki kot knjigarne in knjižnice.

Na muzejski ploščadi na Metelkovi bo od poldneva do ene ure zjutraj odprt trg Tisoč in ene noči, ki bo popeljal v čas nastanka te arabske zbirke pripovedk. Ob knjižnem bazarju se bodo zvrstili koncert indijske glasbe, lutkovna predstava in čarobni ples, potekala bo tudi delavnica. Pomembno vlogo v akciji bodo imele tudi knjigarne, ki bodo podaljšale svoj obratovalni čas in nudile popuste. V zamejstvu bo Noč knjige odmevala v Trstu, Celovcu in Železni Kapli.

Unescov dan knjige in avtorskih pravic, ki je priložnost za praznovanje prispevka avtorjev in knjig h globalni kulturi, bodo obeležili po vsem svetu. Dan pa je tudi priložnost za predajo Unescovega naziva svetovne prestolnice knjige. Lani ga je nosil Bangkok, letos pa častni naziv prejema nigerijsko mesto Port Harcourt.

V sporočilu ob dnevu knjige je generalna direktorica Unesca Irina Bokova poudarila, da je zgodovina pisane besede zgodovina človeštva. "Moč knjige, da spodbudi osebno izpolnitev in doseže spremembe v družbi, je brez para. Intimne zgodbe s širšo družbeno noto omogočajo daljnosežen dialog tako med posamezniki kot med skupnostmi in različnimi obdobji," je še zapisala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin