Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
24. 1. 2017,
15.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Galerija Saatchi Od selfija do samoizražanja London selfie razstava

Torek, 24. 1. 2017, 15.13

6 let, 7 mesecev

Selfieji od Velazqueza in van Gogha do Obame

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

V londonski Galeriji Saatchi za marec napovedujejo odprtje razstave z naslovom Od selfieja do samoizražanja, ki bo raziskovala selfieje kot obliko umetniškega izražanja.

Za prihajajočo razstavo na spletni strani londonske galerije Saatchi pravijo, da bo prva, ki se bo v tem formatu raziskovalno ukvarjala z zgodovino selfieja oz. samoportreta. Začeli bodo z deli španskega slikarja Velazqueza iz druge polovice 17. stoletja ter se sprehodili vse do današnjih dni, poudarek pa bo na potencialih te oblike izražanja, ki je velikokrat zavržena kot plehka ali celo trapasta, so zapisali.

Med izbranimi deli bo mogoče videti avtoportrete umetnikov, kot so Vincent van Gogh, Tracey Emin, Rembrandt, Velazquez, June Calypso in Kutlug Ataman, ob katere bodo med drugim postavili selfieje nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame in nekdanjega britanskega premierja Davida Camerona. Med izbranimi deli bo mogoče videti avtoportrete umetnikov, kot so Vincent van Gogh (na fotografiji), Tracey Emin, Rembrandt, Velazquez, June Calypso in Kutlug Ataman, ob katere pa bodo postavili selfieje nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame in nekdanjega britanskega premierja Davida Camerona. | Foto: Wikipedia Med izbranimi deli bo mogoče videti avtoportrete umetnikov, kot so Vincent van Gogh (na fotografiji), Tracey Emin, Rembrandt, Velazquez, June Calypso in Kutlug Ataman, ob katere pa bodo postavili selfieje nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame in nekdanjega britanskega premierja Davida Camerona. Foto: Wikipedia

Ob teh bodo predstavili tudi selfieje, ki so jih v galeriji izbrali prek mednarodnega javnega natečaja, na katerem sodelujoče, od umetnikov in fotografov do navdušencev, spodbujajo k čim bolj inovativni in eksperimentalni interpretaciji tega formata. Tako naj bi sooblikovali pojmovanje in pojavnost tega kulturnega fenomena.

Natečaj bo odprt do 19. marca, medtem ko bo razstava na ogled med 31. marcem in 30. majem.

S pametnimi telefoni pojav selfiejev

S pojavom pametnih telefonom s sprednjo kamero se je začelo zlato obdobje selfiejev, digitalnih avtoportretov, narejenih s pametnimi telefoni. Danes je skorajda ni več priložnosti, ki ne bi bila prava za nastanek selfieja – vse od jutra do večera. Redki so tudi tisti posamezniki, ki si tega vsaj kdaj ne bi privoščili. Val navdušenja je zajel celo popikone, športnike, pa tudi politike in verske voditelje.

Leta 2013 je bila po izboru založbe slovarjev Oxford Dictionaries beseda leta prav selfie. Ameriški umetnostni kritik Jerry Saltz je o fenomenu selfiejev zapisal, da imajo določeno intenziteto, predvsem pa da gre za posnetke tega, kako so ljudje postali fotografi sodobnega življenja.

Lepi, nori, nevarni selfieji

Kot so v galeriji še zapisali ob prihajajoči razstavi, bodo ob številnih vplivnih umetniških delih prikazali tudi raznovrstne selfieje, ikone digitalne dobe – "od lepih do sublimnih, norih, slabih in naravnost nevarnih".

Ne spreglejte