Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Michelle Gurevitch Chinawoman

Petek, 17. 3. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Ruska romanca in nova dekadenca v Ljubljani

Oglasno sporočilo

Marčevski koncertni utrip prestolnice bo zaznamoval nastop zvezde temačnega romantičnega euro popa Michelle Gurevich (Chinawoman).

 | Foto:

Po prvem nastopu Michelle Gurevich na majhnem odru bara v Torontu so le redki pomislili, da pred njimi stoji pevka, ki jo bodo kmalu primerjali z glasbenimi velikani, kot sta Leonard Cohen in Nico. Premiernemu nastopu (po besedah očividcev v rahlo alkoholiziranem stanju) je sledil "pritisk" prijateljev, kar je Gurevichevo privedlo do objave prve avtorske pesmi na portalu MySpace. Seriji objavljenih izdelkov je dve leti po prvem nastopu sledil single Party Girl, s katerim je pritegnila pozornost večjega števila obiskovalcev. Istega leta je singlu sledil tudi istoimenski prvenec, ki je Chinawoman odprl vrata manjših koncertnih prizorišč v vzhodni Evropi.

Da je njeno glasbo najbolje sprejelo ravno to občinstvo, niti ni presenetljivo. Hčerka balerine iz Kirova in inženirja iz Leningrada je namreč odraščala v ruski četrti Toronta ob poslušanju plošč evropskih in ruskih avtorjev ter kantavtorjev iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Njena glasba je tako vedno temeljila na iskrenih in pikrih besedilih, zaznamovanih z močnim glasom, ki marsikoga spominja na Tanito Tikaram. Pozitiven odziv predvsem evropskega občinstva je spodbudil Gurevichevo k selitvi v Berlin, neposredno v epicenter ustvarjalnega vrveža. Tedaj nova zvezda svetovne alternativne glasbene scene je postala odrska atrakcija z razprodanimi koncerti v mestih, kot so Istanbul, Bukarešta, Moskva, Beograd in tudi Ljubljana.

 | Foto:

V slovenski prestolnici se je Chinawoman predstavila dvakrat, in sicer na festivalu Mesto žensk leta 2011 ter dve leti pozneje v Kinu Šiška, ko je bil zaradi zanimanja občinstva koncert prestavljen v veliko dvorano. Štiri leta pozneje in z novim albumom New Decadence, izdanim konec lanskega septembra, se Michelle Gurevich vrača v Ljubljano. Rolling Stone je ob kritiki njenega najnovejšega albuma zapisal: "Od prve note vam glasba ugrabi dušo – s prijetno melanholijo, ki vedno odmeva v ruskem srcu – in vas ne spusti." V to občutje poslušalce uvede že uvodna pesem albuma o idealnih prvih šestih mesecih ljubezni.

V večer temačne dekadence bo občinstvo uvedel danski tandem All Strings Detached, ki ga tvorita Jana Beltran (vokal, elektroakustična kitara, flavta) in Vesna Godler (vokal, električna bas kitara, boben). Z nedavno objavljenim singlom Feel napovedujeta izid drugega albuma, na koncertu pa bosta predstavili nov material in pesmi s prvenca Heavy Rain.

Ne spreglejte