Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 30. 1. 2014, 17.45

8 let

Premiera gejevske opere Gora Brokeback v Madridu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španski Madrid je doživel premiero operne izvedbe Gore Brokeback (Brokeback Mountain), s tremi oskarji nagrajene mojstrovine tajvanskega režiserja Anga Leeja.

Tragična ljubezenska zgodba dveh kavbojev v goratem predelu ameriške zvezne države Wyoming v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je na torkovi premieri v madridski operni hiši Teatro Real naletela na mešan odziv občinstva. Eni so videnemu ploskali in vzklikali, spet drugi so dogajanje na odru pospremili s smrtno tišino.

Opera z angleškim besedilom in podkrepljena s sočnimi kletvicami je bila zelo pogumna poteza v svetu priznane, klasične operne hiše, katere zelo tradicionalno misleči obiskovalci so znani po tem, da tisto, kar jim ni všeč, pospremijo z glasnim negodovanjem.

Ljubimca, bolj konzervativnega Jacka Twista in bolj svobodomiselnega Ennisa del Marja, sta na odru operne hiše upodobila ameriški tenorist Tom Randle in kanadski basbaritonist Daniel Okulitch. V filmu iz leta 2005 sta se v kavboja vživela pokojni oskarjevec Heath Ledger in Jake Gyllenhaal.

Direktor operne hiše Gerard Mortier je delo primerjal z Richardom Wagnerjem, premiero pa pospremil z besedami, da so se tako želeli pridružiti podpori istospolno mislečim. "Gre za zelo politično potezo naše operne hiše, še posebej zdaj, ko se v Evropi krešejo mnenja o istospolnih porokah. Za zelo veliko ljudi je ta tema danes še vedno tabu, o katerem se ne sme govoriti. Je pa opera absolutno univerzalna, saj predstavlja ljubezen v njeni najčistejši obliki. Prav tako zgodba odraža današnjo družbo in stanje, v katerem je današnji človek," je povedal.

Glasbo za opero je spisal 75-letni newyorški skladatelj Charles Wuorinen, dobitnik Pulitzerjeve nagrade, ki je k sodelovanju povabil 78-letno ameriško pisateljico Annie Proulx – film je namreč posnet po njeni kratki zgodbi – da za opero spiše libreto. Wuorinen je povedal, da ga je pri delu bolj zanimal temeljni človeški problem likov kot pa oblikovanje predstave o pravicah gejev. "A če to pomaga, še toliko bolje," je dodal.

Sicer pa je premiera te opere sledila še eni tragični in prepovedani ljubezni, Wagnerjevi epski operi Tristan in Izolda. Mortier je dejal, da so namenoma istočasno na oder postavili dve ljubezenski operi, saj so želeli vleči vzporednice med kavbojema iz Gore Brokeback ter mitskim vitezom in princeso iz Wagnerjeve mojstrovine. "Tristan, Izolda, Jack, Ennis – nihče od njih ne razume, kaj se dogaja, a vsak od njih je pripravljen umreti za svojo ljubezen," je obe operi upravičil direktor operne hiše.

Ne spreglejte