Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
3. 4. 2012,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 4. 2012, 12.49

8 let

PRELISTANO: Trpek okus kakijev

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbirka kratkih zgodb pisateljice Zoye Pirzad je nežno brutalno resnični odtis ljubezenskih razmerij, ki se začenjajo z zasanjanimi pogledi in srečevanji ter končujejo s trpkimi občutki.

Avtorica: Zoya Pirzad Založba: Sanje, 2011 Zbirka: Sanje zgodbe, mehka vezava, 173 strani Cena: 23,95 evra

V Trpkem okusu kakijev spremljamo zgodbe zdaj že po večini bivših zakoncev. Med pari, katerih bolečina se ovija okoli nezvestobe, neizpolnjenih pričakovanj, razpetih med tradicijo in emancipacijo, med ljubeznijo in razhodom ter smrtjo in obstojem, spremljamo zgodbe Alija in Lejle, Mahnaz in Faramarza, Simine in Madžida ter Tarane in Morada. Popis življenja Gospe, ki je svoje življenje izlila kdaj v sladek, predvsem pa v trpek okus kakijev, drevesa, rastočega ob bazenu na njenem dvorišču, zaključuje zbir zgodb o odnosih.

Živijo v Iranu, tam se zaljubljajo, ljubijo, trpijo in se razhajajo. Pet kratkih zgodb, nekatere nanizane linearno, druge prepletene z obetajočo prihodnostjo in morečo sedanjostjo, se pletejo okoli zahtev tradicije, ki žensko priklenja na dom, in emancipacijo, ki jo osvobaja okov domačinskega in iskanja smisla drugje.

Lejla se je izpopolnila v odstranjevanju madežev, kupila si je celo priročnik za čiščenje. A kot je upala, v osrčju do popolnosti snažnega doma ni obdržala sreče. Ko je očistila vse madeže do potankosti, se je do konca izpraskal tudi ljubezenski odnos. A za razliko od Alija si je Faramarza želel žensko, ki ne bi hodila v službo, ampak bi skrbela za dom in otroke. Mislil je, da lahko Mahnaz spremeni, a se je motil. Rada je govorila o poslu, delovala v javnosti ter se izvijala iz pričakovanj tradicionalnega. Simin je izvrstno skrbela za dom, vendar je tudi to ni obvarovalo pred ločitvijo, nasprotno, odnos se je nekje med zlikanimi in čistimi rjuhami, vezeninami in kuharskimi mojstrovinami skrhal, izgubil, končal.

Iranska pisateljica armenske matere in ruskega očeta, Zoya Pirzad, je ena redkih avtoric, ki je perzijsko ustvarjalnost prenesla onkraj meja svoje države. Za knjigo Trpek okus kakijev, ki smo jo v slovenščino dobili iz avtoriziranega francoskega prevoda, originalno je bila napisana v farsiju, je pisateljica leta 2009 prejela tudi prestižno nagrado Courrier international du meilleur livre étranger.

Ne spreglejte