Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2013, 19.16

8 let

Prelistano: O miški, ki je brala pravljice ... in češnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi vtis: pisana in zelo intenzivna knjiga za otroke. S pripovedjo, ki nosi sporočilo, pa vseeno na nek način ni klasična.

Avtorica: Ida Mlakar Ilustracije: Zarja Menart Založba: Didakta Cena: 14,99 € Dolg in zanimiv naslov ter nekoliko drugačne ilustracije na platnicah bralca privabijo, da slikanico z zanimanjem odpre. Na poti v pravljični svet se najprej srečamo z glavnima junakoma miško Špelo in levom Hvastjo . V vročem popoldnevu sta Špela in Hvastja ob kozarcih limonade opazovala češnje na visokem drevesu. In tuhtala, kako bi prišla do njih. Hvastja je postajal vedno bolj siten. Tarnal je in se pritoževal, medtem ko je Špela listala svojo najljubšo knjigo pravljic. Hvastjo je poskušala navdušiti nad branjem, ta pa je vztrajal, da pravljice ničemur ne služijo – še pojesti jih ni mogel.

Buren dialog je pripeljal do izziva in Hvastja je poskušal na vsak način priti do češenj. Brez uspeha. Potem je do češenj poskušala priti še Špela. Stopila je na knjigo. Neuspešno. Lovila jih je z ribiško palico. Neuspešno. Poskusila je z žvižganjem. Neuspešno.

Nato pa je vendarle našla rešitev: knjigo je podstavila pod lestev in priplezala do češenj. To je bil povod za Hvastjo. Odprl je knjigo pravljic in … "Jojmene, toliko pravljičnih čudežev se je vsulo iz nje, da sploh ni mogel odmakniti oči od popisanih listov."

Špela zgodbo sklene ponosno: ugotovila je namreč, da je "ena hudimano brihtna miška". Taka, ki bere pravljice in češnje.

"Le kdo bi si mislil, da imajo pravljice takšno moč." In dodajam: le kdo bi si mislil, da močnejši niso vedno pametnejši? Da je včasih dobro prisluhniti drugemu. Da se veliko modrosti skriva v knjigah. In predvsem, da knjiga pride prav – tako ali drugače. Pravljice namreč niso samo za otroke. Pravljice so namenjene tudi odraslim - da ne pozabimo na osnovna pravila, ki jih otroci razumejo, odrasli pa včasih pozabimo ...

Ne spreglejte