SiolNET. Trendi Kultura
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orwell se bo družil z BBC-jevimi kadilci in kadilkami

0

termometer

Orwell se bo družil s kadilci in kadilkami BBC-ja
Foto: Reuters

Kljub prvotnemu nasprotovanju, da gre za preveč levičarsko osebnost, bodo pred glavnim vhodom v prostore BBC vendarle postavili kip Georgea Orwella.

"Če svoboda res sploh kaj pomeni, pomeni to, da imaš pravico povedati ljudem to, česar nočejo slišati,” bo napis, ki bo spremljal bronasti kip Georgea Orwella pred vhodom v BBC-jevo glavno stavbo v Londonu.

Še pred štirimi leti preveč problematična osebnost

George Orwell je bil novinar in producent na BBC-ju, po konferenčni sobi 101 pa je poimenoval tudi mučilnico v romanu 1984. George Orwell je bil novinar in producent na BBC-ju, po konferenčni sobi 101 pa je poimenoval tudi mučilnico v romanu 1984. Foto: Wikimedia Commons

Idejo o postavitvi kipa slavnega pisatelja in nekdanjega novinarja BBC so pred štirimi leti zavrnili, ker naj bi bil Orwell preveč provokativna osebnost zaradi svojih levičarskih nazorov. A ko je generalni direktor postal Tony Hall, je ideja spet zaživela, tudi s podporo številnih znanih osebnosti, med njimi sta idejo na primer podprla Rowan Atkinson in Orwellov sin Richard Blair.

Orwellovo mesto je pri kadilcih in kadilkah

Avtor kipa je Martin Jennigs, ki ga najbolj navdušuje prav lokacija kipa, saj gre za glavni vhod v stavbo, kjer se zbirajo kadilci in kadilke. Po njegovem mnenju je to mesto, kjer bi Orwell kot znani verižni kadilec preživel največ časa.

Orwell še nima javnega kipa, zdaj bo dobil dva

Orwell je umrl leta 1950 in čeprav gre za enega najslavnejših pisateljev 20. stoletja, ki je med drugim napisal Živalsko farmo in 1984, ta še nima nobenega javnega spomenika. Kmalu bo dobil dva, saj bodo enega postavili še na Etonu, prestižni šoli, ki jo je obiskoval.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin