Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 14.22

8 let

Oditi ali ostati in živeti z izgubo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če ostanem ameriške pisateljice Gayle Forman je mladinski roman, ki vas lahko sesuje že po nekaj straneh, a se potem vztrajno trudi, da vaša čustva postopoma sestavlja nazaj.

Avtorica: Gayle Forman Prevod: Tea Mejak Založba: Mladinska knjiga Cena (trda vezava): 24,94 evra

Če ostanem pisateljice Gayle Forman je eden tistih mladinskih romanov, ki vas prek tragične zgodbe glavnih junakov in junakinj skuša naučiti kaj koristnega o življenju. Če ostanem vas sicer s tira vrže že kmalu po začetku, ko se glavna junakinja Mia, čelistka, rojena nekdanjemu pankerju, skupaj z družino odpravi na izlet, ki se konča tragično za njena starša in brata, sama pa pozneje v komi doživlja zunajtelesno izkušnjo.

Mia mora v bolnišnici izbrati med tem, da se pridruži družini in se izogne morda desetletjem žalovanja, ali da se sooči z življenjem, ki ga je za vedno zaznamovala izguba družine in poskuša nov smisel najti na svetu, kjer sta ji ostala še stara starša in verjetno ljubezen njenega življenja, Adam.

V minutah in urah, ko se zdravniško osebje bori za njeno življenje, Mia dela inventuro svojega mladega življenja, na podlagi česar skuša ugotoviti še, ali ji preteklost njenih staršev lahko služi kot vodilo v prihodnosti, ali bo kot čelistka soočena z enakimi dilemami kot njena pankerska starša, da ne omenjamo ljubezenske zagate, ki poleg prihajajočega odhoda na študij v drugo zvezno državo prinaša še obilo negotovosti v obliki vprašanj: "zakaj je izbral ravno mene".

Če ostanem uspeva to, kar je na primer uspelo Johnu Greenu v Krive so zvezde, ko je kljub uničujoči tragiki življenje junakov in junakinj uspel ohraniti mladostniška čustva, negotovosti in kar nekaj hudomušnosti. Mia v romanu sicer resda stopa po tanki črti med življenjem in smrtjo, a njeno doživljanje je, zunajtelesni izkušnji primerno, distancirano, občasno zabavno, predvsem pa iskreno. Da je pisanje Gayle Forman zaigralo na prave strune, pa dokazuje tudi dejstvo, da je po romanu že posnet film:

Ne spreglejte