Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
4. 7. 2014,
11.31

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lutkovno gledališče Maribor

Petek, 4. 7. 2014, 11.31

1 leto, 4 mesece

Novi direktor Lutkovnega gledališča Maribor razburja kulturnike

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na mariborski občini je za novega direktorja Lutkovnega gledališča izbrala Sašo Jovanovića, čeprav ta ni dobil pozitivnega mnenja Sveta zavoda.

Pred ponedeljkovo sejo mariborskega mestnega sveta kulturno javnost razburja imenovanje Saše Jovanovića za novega direktorja Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). Jovanović je dobil v Svetu javnega zavoda LGM in v strokovnem oziroma programskem svetu gledališča negativno mnenje, komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ) na mestni občini pa ga je kljub temu imenovala za novega direktorja gledališča. O njem bo v ponedeljek odločal mestni svet. Predsednica Sveta javnega zavoda LGM Lidija Divjak Mirnik je zato ta teden medijem poslala dopis, v katerem poudarja, da kandidat, ki ga predlaga KVIAZ, ni dobil pozitivnega mnenja niti v programskem svetu niti v Svetu javnega zavoda LGM, zaradi česar odločitev komisije razume kot popoln spregled strokovnih argumentov.

Ob tem je poudarila, da so postopki kljub očitkom pristojne komisije potekali v skladu s pravili, saj je svet pisno obrazložil mnenja vseh štirih prijavljenih kandidatov, medtem ko ustnih razgovorov tudi zaradi zagotovila komisije, da ta niso v praksi, niso opravili. Tako programski svet kot Svet javnega zavoda sta podprla novi mandat dozdajšnje direktorice Mojce Redjko.

Jovanoviću očitajo neuspešno vodenje Filmskega sklada Imenovanje Saše Jovanovića, ki je sicer lutkovni režiser in kulturni menedžer, tamkajšnje kulturnike razburja toliko bolj, ker ima Jovanović za seboj že eno neuspešno vodenje javnega zavoda, ki se je končalo z negativnim mnenjem Računskega sodišča. Jovanović je namreč vodil Filmski sklad od januarja 2003 do sporazumne razrešitve novembra 2004, revizijsko poročilo računskega sodišča pa je vodstvu takrat med drugim očitalo oddajanje javnih naročil v nasprotju z zakonom in izvajanje postopkov sofinanciranja filmskih programov v neskladju s predpisi in sklenjenimi pogodbami.

Kot so v anonimnem pismu zapisali "Zaskrbljeni prijatelji lutkovnega gledališča", jih skrbi zaradi Jovanovićevih morebitnih motivov in načrtov v LGM, pa tudi zaradi morebitnih dogovorov, ki naj bi jih bil sklenil "v zameno za politično podporo v mestnem svetu".

Jovanović očitke označuje za smešne Za komentar smo prosili tudi Jovanovića, ki za anonimko ni slišal, je pa dejal, da ima med kandidati najbolj primerne kvalifikacije, saj ima končano Mednarodno lutkovno akademijo v Charleville-Mezieresu v Franciji, pa tudi MBA iz poslovnih ved na blejski poslovni šoli IEDC.

"Absurdno je, da me kot kandidata z najbolj primernimi kvalifikacijami označujejo za nestrokovnega. Režiral sem več kot 40 lutkovnih predstav tako v Sloveniji kot v tujini in ustanovil Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije – ULUS, ki je prva profesionalna lutkovna organizacija pri nas. Očitki o nestrokovnosti so zato smešni," nam je povedal Jovanović.

Na vprašanje, ali bo lahko vodil gledališče, v katerem nima podpore Sveta zavoda in programskega sveta, je odgovoril, da se z večino lutkarjev dobro razume ter da se bo zavzemal za kakovostne predstave in profesionalno ozračje, zato ne vidi razlogov, da se ne bi razumeli.

Če Jovanović v ponedeljek v mariborskem mestnem svetu ne bo dobil podpore, obstajata dve možnosti: ali se bo postopek vrnil v ponovno odločanje na komisijo ali pa bo mestna občina razpis ponovila.

Ne spreglejte