Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2013, 9.24

8 let

Iz Zamonije na knjižne police – po uredniških tirnicah Wolfganga Ferchla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Walter Moers je nemški pisatelj, ekstravaganten avtor fantazijskih knjig. O delu z njim bo na sejmu akademske knjige Liber.ac govoril urednik Wolfgang Ferchl.

Walter Moers je nemški pisatelj, znan predvsem po svoji seriji fantazijskih knjig, katerih stična točka je fantazijski svet Zamonija. V slovenščino so že prevedene 13 ½ življenj kapitana Sinjedlakca, Rumo in čudeži v temi, Mesto sanjajočih knjig in Vreščji mojster. Avtorjeva značilnost je, da se še nikoli ni pojavil v medijih in je javnosti kot oseba tako rekoč neznan. Zelo dobro pa ga pozna njegov urednik Wolfgang Ferchl, ki bo na javnem pogovoru v Ljubljani razkril, kakšno je sodelovanje z ekstravagantnim in uspešnim ustvarjalcem, kakršen je Moers.

Na četrtem sejmu akademske knjige Liber.ac, ki bo od 21. do 23. maja potekal na Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani, se bo v torek, 21. maja, ob 17. uri z nemškim urednikom pogovarjala Stana Anželj, prevajalka zadnjih treh knjig Walterja Moersa. Za Mesto sanjajočih knjig je Anželjeva leta 2011 prejela priznanje za najboljšo mlado prevajalko, leta 2012 pa je MKL Pionirska skupaj s Slovensko sekcijo IBBY Vreščjemu mojstru (prav tako v prevodu Anželjeve) namenil posebno priznanje zlata hruška za prevedeno mladinsko knjigo.

Od stripa do fantazijske književnosti Walter Moers je risal izvirne stripe, s katerimi je hodil po robu politične korektnosti, tudi z absurdno interpretacijo Hitlerja v današnjem svetu: Adolf, die Nazisau, ki bo zdaj tudi na filmskem platnu. Pozneje se je dokazal kot izjemen avtor, ki je s svojo neprekosljivo domišljijo sposoben popolnoma prevzeti bralce. Njegova zelo obsežna dela črpajo iz tradicije groteske ter se, podobno kot renesansa, barok in romantika, naslanjajo na srednjeveško in antično književnost, mitologijo ter ezoteriko.

Ne spreglejte