Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
13.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 21. 1. 2014, 13.24

8 let, 5 mesecev

Heroji in slavne osebnosti iz slovenske preteklosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je pred kratkim izšla knjiga o herojih in slavnih osebnostih na Slovenskem. V knjigarni Konzorcij se ob novi knjigi obeta pogovor.

Izbira herojev iz preteklosti, ki se jih je moralo ljudstvo spominjati in na nek način z njimi identificirati, je bila za grajenje prihodnosti strateškega pomena. "Četudi narodni voditelji tega niso govorili na glas, so s svojo izbiro propagirali določene politične in svetovnonazorske ideologije, določena družbena, politična in kulturna hotenja. Posamezniki, ki jih je skupnost sprejela za 'velike može', so bili tako spremenjeni v podobo naroda, ki jo je bilo mogoče občudovati, se iz nje učiti in se zanjo, navsezadnje, tudi boriti," je ena izmed tez, ki povzema izhodišča pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete nedavno izdane knjige z naslovom Heroji ni slavne osebnosti na Slovenskem.

Z izbiro velikih mož in njihove narativne podobe pa so pripadniki določene skupnosti lahko gradili občutek lastne vrednosti ter oblikovali kolektivno identiteto, kar je prispevalo k homogenizaciji pripadnikov določenega naroda in opredeljevanju ločnic med Nami in Drugimi.

Več o družbenem pomenu herojev na podlagi izdane knjige bodo v živo v knjigarni Konzorcij govorili v sredo, 22. januarja, ob 18. uri. V pogovoru bodo sodelovali uredniki in avtorji knjige antropologi Božidar Jezernik, Dan Podjed in Sara Špelec, vodila pa ga bo Tanja Lesničar Pučko.

Ne spreglejte