Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 16.04

8 let

Boris Pahor: Ljudje me gledajo po TV, berejo pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev praznuje 101. rojstni dan in kljub letom še vedno neprizanesljivo napada slovensko politiko.

Tržaški pisatelj in eden izmed najbolj prevajanih slovenskih avtorjev Boris Pahor danes praznuje 101. rojstni dan. Njegovo razmišljanje je še vedno zelo pronicljivo in še vedno aktualno. Redno namreč spremlja tudi slovensko politiko, življenje v Sloveniji, zato sva po že začetnem uvodnem pozdravu in dobrem počutju padla na pogovor o politiki. Novi mandatar Miro Cerar po Pahorjevih besedah obljublja preveč: "Zelo nesrečne razmere imate. To so same obljube, ki jih bo težko izpolniti. Prišle so spremembe, a težko bo resnično kaj spremeniti. Najprej sem bil žalosten, ker se bodočemu mandatarju ni uspelo dogovoriti za koalicijo z Ljudmilo Novak in NSi."

O odnosu Slovenije do zamejcev: Za vas smo italijanski državljani Pahor je bil vedno kritičen do slovenskega bralstva in poznavanja njegovih del, to mnenje še vedno drži, kljub temu, da so zadnja leta tudi zaradi medijske izpostavljenosti njegova dela znana širšemu občinstvu: "Ljudje me samo gledajo po televiziji, berejo pa žal ne. Zdi se mi, da Ljubljane in Slovenije popolnoma nič ne briga za zamejsko manjšino. Za vas smo italijanski državljani, mogoče kdaj daste denar za kakšne kulturne ustanove, kaj več pa vas o nas ne zanima. Moje knjige se v Sloveniji ne tiskajo dovolj, tako da jih ljudje nimajo niti možnosti prebrati. Monografija, ki je izšla lani, je odlično delo, a je žal prevelika za na plažo, to je knjiga za v knjižnice in branje za mizo."

"Koliko vas izobesi zastavo ob državnem prazniku?" Pahor poudarja, da želi vse lepo Sloveniji ter da bi se država končno začela spoštovati. "Slovenci se premalo spoštujemo in premalo spoštujemo svojo državo. Slovence zanima samo, kako uspeti, kako imeti boljši avto kot sosed. V šoli je premalo državljanske vzgoje. Mladina premalo pozna svojo državo. Koliko izmed vas izobesi zastavo ob državnem prazniku?"

Duša razočaran, da ga ob stoletnici niso brali maturanti Kako zamejskega pisatelja vidijo založniki?

Dolgoletni urednik Mladinske knjige Zdravko Duša o Pahorjevem očitku, da se ga v Sloveniji ne bere. "Lahko se pohvalimo, da smo monografijo o življenju Borisa Pahorja Tako sem živel skoraj v celoti prodali, skoraj vseh 4000 izvodov. Moram pa res pritrditi Pahorju, da se njegovih del ne bere na veliko. Bralcev kakovostne literature je omejeno, med njimi je njegov književni opus zelo poznan, splošnemu bralnemu občinstvu pa žal niti ne. Mogoče še poznajo Nekropolo, kaj več pa res ne."

Ali slovenske izobraževalne ustanove naredijo dovolj za Pahorjevo prepoznavnost? "Priznam, da sem bil lani kar malce žalostno presenečen, da ob stoletnici rojstva niso dali v maturitetni esej oziroma branje njegovega književnega dela."

Rugelj: Boris Pahor me vedno potisne naprej Boris Pahor je svojim življenjem in uporom proti totalitarnim sistemom navdih za spreminjanje tega sveta, za razmišljanje, ali sploh pisati v maternem jeziku.

Tudi Samu Ruglju, založniku in poznavalcu slovenskega knjižnega trga, je Boris Pahor navdih za pisanje v slovenskem jeziku. "Njegovo ustvarjanje in družbeni angažma mi pomenita enkratno zavezanost k slovenstvu in slovenskemu jeziku, in sta mi navdih, iz katerega črpam, ko se kot založnik knjig v slovenskem jeziku in pisec v slovenskem jeziku včasih vprašam, kakšen smisel ima to, kar počnem. Boris Pahor me vedno potisne naprej."

"Pahor je nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu" Borisa Pahorja se večkrat omenja kot slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado, Samo Rugelj ocenjuje: "Nobelova nagrada; glede na to, da piše v jeziku, ki ga govori le nekaj več kot dva milijona ljudi, je za to malo možnosti. A nikoli se ne ve ... Pahor je nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu."

Ne spreglejte