Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 11. 2015,
9.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vesna Milek Pariz

Sobota, 28. 11. 2015, 9.58

7 let, 12 mesecev

Beigbeder: Ljudje so razočarani, ko me spoznajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pisatelj Frederic Beigbeder, gost knjižnega sejma v Ljubljani, meni, da knjige niso usodne samo za bralce, ampak tudi za pisatelja. Sam je namreč med pisanjem romana spoznal bodočo ženo.

Provokativni francoski pisatelj Frederic Beigbeder je letošnji gost Slovenskega knjižnega sejma. Pogovor z njim o Parizu in njegovih knjigah je vodila publicistka Vesna Milek, ki letos navdušuje s svojim romanom Razpoložena za Pariz.

Pisatelj, ki je bil videti vse prej kot ošabna in nezainteresirana oseba iz svojih romanov, je Milekovo in gledalce v polni debatni kavarni najprej navdušil z izjavo, da je kljub vsem kritikam o ljubezni srečno zaljubljen in poročen ter da je pred mesecem postal očka druge hčerke z imenom Oona.

Na provokativno vprašanje Vesne Milek, ali z novo ljubeznijo uničuje svoje prepričanje, da ljubezen traja le tri leta (o tem je napisal roman Ljubezen traja tri leta), je odgovoril, da včasih ljubezen traja le tri dni ali tri minute in da moraš biti res srečen, če traja več kot tri leta. Kot kaže, z novo ženo stopa v nova prepričanja.

Vse razen heroina Beigbeder, ki je pred leti slovel kot nori žurer, kot oseba, ki praznino duše polni z nočnim življenjem in drogami, je vedno brez težav priznal, da je poskusil vse droge, razen heroina. "Kokain sem moral opustiti, saj sem postajal vse bolj agresiven ali otožen. Zdaj sem bolj za hašiš in marihuano, saj sem starejši, te droge pa se mi zdijo zdrave," je povedal pred leti za hrvaški spletni medij Nacional.

Ko ga je Milekova povprašala, kako je z drogami zdaj, točnega odgovora nismo dobili. "Ko se me policisti ujeli med njuhanjem na avtomobilu, so me vprašali samo, zakaj tega ne počnem doma kot vsi drugi."

Pisateljevanje je lahko nevarno Glavna tema pogovora je bila zadnja Beigbederjeva knjiga Oona & Salinger, ki je po besedah Milekove himna ljubezni, pisatelju pa je spremenila način življenja.

"Ko sem videl fotografijo mlade Oone O'Neill, sem se zaljubil vanjo. Želel sem vedeti vse o njej, zato sem šel v Švico, kjer sta imela s Chaplinom hišo. A ker je pisanje nevaren poklic, sem med potepanjem po Švici spoznal Laro, svojo bodočo ženo, ki je neverjetno podobna Ooni O'Neil, in se noro zaljubil vanjo. Poročil sem se in dobil drugo hčerko. Knjiga ti lahko spremeni življenje, ne samo bralcem, ampak tudi pisatelju," je v nasmehu povedal.

Z romanom Oona & Salinger, ki ga je Milekova označila za mojstrovino in so ga odlično ocenili tudi drugi kritiki, je želel, da bi ga končno jemali resno. V pogovoru za Huffington Post je namreč povedal, da ima občutek, da ga imajo v Franciji pogosto za neumneža. "Mogoče sem res, ampak kot pisatelj ne želiš, da te sodijo na podlagi tvoje osebnosti, ampak na podlagi pisanja. Lahko sem enfant terrible, dokler ljudje berejo moja dela in me jemljejo resno."

Vsak pisatelj ima svoj način pisanja. Beigbeder, družaben človek, ki je težko sam, najraje piše v hiški na atlantski obali, kjer postane popolnoma drugačna oseba.

"Ko pišem, sem druga oseba" "Ne vem, zakaj se to dogaja, ampak ko pišem, se spremenim. Moji junaki so veliko bolj zanimive osebe, kot sem sam. Ko me ljudje spoznajo, so razočarani, ker sem preveč dolgočasen," je razložil, da njegovi junaki pravzaprav niso on.

"Ne potrebujem Twitterja in preostalih družbenih omrežij, saj se izrazim skozi knjige, filme in svoje junake. Zakaj bi svoje lepe stavke zastonj objavljal na Twitterju, če jih lahko pozneje objavim v knjigah in za to dobim še plačilo?"

Sodelovanje s Slovencem Vesna Milek je omenila tudi, da je Beigbeder režiser. Njegovega junaka v filmu Ljubezen traja tri leta upodablja igralec Gaspard Proust, Slovenec, ki se je rodil v Novem mestu in živi v Franciji. "Spoznal sem ga v gledališču leta 2011. Všeč mi je bil, ker je tako ciničen. Tako slovenski."

Zvezdi večera na sejmu nista mogli mimo terorističnega napada v Parizu, ki se je zgodil 13. novembra. Kaj se je spremenilo po njem? "Marsikaj, a ne želim, da me strah zapre v stanovanje."

Teroristi so napadli njegov način življenja Dejal je, da ne razume, kako lahko nekdo, ki ne prenese zahodnega načina življenja in svobode, naredi tako strahotno dejanje.

"Parižani se počasi vračamo v ustaljene tirnice. Ne damo se. Nisem strahopetec, da bi ostajal doma. Želim še naprej živeti svoje življenje. Sem Charles de Gaulle nočnega življenja in 13. november je napad na takšen način življenja. Boril sem bom, da mi tega ne vzamejo. Upam, da bo ženskam v Parizu še vedno dovoljeno hoditi v kratkih krilih," je z nasmehom končal temo o novem obdobju življenja po terorističnih napadih. Dodal je, da so "prekleti luzerji" dali smisel načinu življenja, kot ga živi on.

Ne spreglejte