Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2012,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 25. 1. 2012, 9.06

8 let

Andrej Flajs: Sem zagovornik "fair playa" v športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kapetan uspešne slovenske odbojkarske ekipe ACH Volley nam je zaupal svoj pogled na kulturo, ljubezen do filmske umetnosti in gibljivih slik in ne nazadnje tudi teatra.

Ste profesionalni športnik. Koliko časa (če sploh) vam ostane za kulturo?

Med klubsko in reprezentančno sezono – trajata približno od avgusta do junija – ostane zelo malo časa za kulturno udejstvovanje. Tu in tam kakšna knjiga, ogled filma v kinu … Poleti poskušam to nadoknaditi z obiskom gledališča, razstav, najraje pa glasbenih koncertov.

Se po vašem mnenju kultura in šport izključujeta ali dopolnjujeta?

Poznam nekaj umetnikov, ki se rekreativno ukvarjajo s športom in obratno. Z vidika (bodočega) pedagoga pa bi priporočal oboje, zaradi širjenja obzorja posameznika.

Če imate na izbiro ogled predstave v gledališču, ogled opere ali ogled baleta, kaj bi izbrali in zakaj?

Priznam, da si opere in baleta še nisem ogledal. Upam, da si ju bom nekoč v bližnji prihodnosti. Trenutno bi izbral gledališko predstavo, najraje komedijo. V likih in njihovih prigodah hitro najdem vzporednice s svojim življenjem.

Katere književne zvrsti so vam najbližje?

Poleg komedij še romani in satire.

Vam poleg knjig še kakšna druga oblika zabave predstavlja razvedrilo? Katera in zakaj?

Zelo rad gledam filme in serije. Če sem doma, na "blu-rayu", na gostovanjih pa s prenosnika. Občasno igram tudi playstation3 in Xbox360, še posebej igre z zanimivimi zgodbami. Nekaj bi jih lahko uvrstil med kulturne izdelke.

Katera knjiga je trenutno na vaši nočni omarici, kateri CD v CD-predvajalniku?

Nikoli nisem imel navade brati knjig pred spanjem, ponavadi pogledam kakšno serijo. Trenutno se v avtu vrtijo Mylo Xyloto (Coldplay), All You Need Is Now (Duran Duran) in Happiness (Hurts).

Kateri film in katero predstavo ste si ogledali nazadnje in kakšen vtis sta napravili na vas?

Užival sem v dobri družbi pri ogledu Parade. Gre za iskreno zgodbo o ljubezni in prijateljstvu, pa tudi o diskriminaciji in nestrpnosti. Trenutno ga še ujamete v kinih. Zadnja predstava pa je bil muzikal Ljubim te, spremeni se. Na humorističen način opisuje medosebne odnose v sodobni družbi.

Kako ocenjujete kulturno bero v Sloveniji? V katerih kulturnih hramih se najpogosteje zadržujete?

V Sloveniji imamo veliko izbiro kulturnih dogodkov. Ob skorajšnjem končanju avtocestnih povezav si z avtom hitro v večjem mestu, kjer "dogaja". Vesel sem, da smo s stožiškim štadionom postali še bolj zanimivi za izvajalce svetovnega slovesa. Osebno največkrat obiščem Kolosej.

Kakšen je vaš odnos do kulture?

Kulturno poskušam rasti z obnavljanjem oziroma učenjem tujih jezikov, spoznavanjem navad drugih narodov, iskanjem in razumevanjem razlik v socialnih skupinah … Sem zagovornik "fair playa" v športu.

Katerega umetnika najbolj cenite in zakaj?

Dobro poznam Danijela Malalana in Uroša Smoleja. Bila sta odlična v muzikalu Do nazga, kjer sta poleg igralskega pokazala tudi plesni in pevski talent. Danijela sem videl v Ljubim te, spremeni se; Uroša pa – po pohvalah prijateljev – ne smem zamuditi v muzikalu Sugar – Nekateri so za vroče. Predstave postanejo še bolj zanimive, ker iščem podobnosti in razlike med igralcem in likom.

Ne spreglejte