Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 4. 2011, 8.48

8 let

Ulična prehrana, s katere se ne cedi olje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Možnosti za hitro malico je v Ljubljani vedno več, postajajo pa tudi vedno bolj raznovrstne in k sreči vse niso tipično "fast foodovske".

Vsakih nekaj let se pri ulični prehrani pojavi nov trend. Tako smo nekoč v kioskih kupovali pečen krompirček in hot dog, pa burek, hamburgerje in kose pice, zadnjih nekaj let pa se je v igro uspešno vključil še kebab. Za nobenega od teh prigrizkov ne moremo reči, da je vzor zdrave prehrane, čeprav se verjetno prav zato včasih še kako priležejo.

A tudi fast food vse bolj sledi mantri sodobnega človeka, da je treba jesti zdravo, zdravo in še enkrat zdravo. Mednarodne verige s hitro prehrano se že uklanjajo pritiskom medijev in strokovnjakov, ki jih obtožujejo, da zastrupljajo narod, in na svoje jedilnike dodajajo jedi, ki naj bi bile vsaj manj kalorične, če že ne zdrave. Ob njih se je pri nas pojavila cela vrsta lokalov s hitrimi malicami in jedmi za s seboj, ki se odmikajo od tipične hitre prehrane v smer različnih solat, sadnih sokov in frapejev ter bolj svežih in raznolikih sendvičev.

Najnovejša v tej družbi je prodajalna Frks na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki, kot pove ime, ponuja "frkse". To so tortiljini zavitki, polnjeni z različnimi nadevi, ki so idealni za hitro malico ali kosilo, ki ga pojemo kar po poti ali čez ulico v parku Zvezda. Mi smo se odločili za mehiškega, v katerem so se skrivali koščki piščanca in sveža zelenjava, in čeprav po videzu spominjajo na "jufko" ali pa na podoben prigrizek iz ene od globalnih fast food verig, se je skupna ocena nagnila na stran "frksov". So namreč veliko lažji prigrizek od prej omenjenih različic, priznamo pa, da smo morda vendarle malce pristranski, ker še nikoli doslej nismo srkali penine na odprtju fast food lokala.

Ne spreglejte