Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2011,
12.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

turistična kmetija Istra ocenili smo

Torek, 21. 6. 2011, 12.46

6 let, 6 mesecev

Turistična kmetija Nežić: istrsko maslo namesto oljčnega olja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Obilni hranljivi turizem kot si ga predstavljajo v samem srcu hrvaške Istre.

Dejstvo je, da naša mala ekipa nima toliko časa kot se mnogim zdi, zato je bil hiter izlet v Istro bolj namenjen popravljanju okusa po nekaterih slabših poskusih v preteklosti kot natančnemu pregledu posameznih receptov. Hrvaška Istra, ki jo tako zelo cenijo predvsem pri italijanskih poznavalcih hrane, pri nas pa še ne tako, ima v Zrenju še eno oporišče, ki ga ne smemo spregledati. To je kmečki turizem Nežić.

Turistična kmetija Paolo i Nadja Nežić Zrenj 11 52428 Oprtalj

Telefon: 00385 52 644 285 Odprto praktično vedno, ampak je bolje prej poklicati.

Same hiše ni lahko najti in v vasi, kjer je kmečki turizem praktično v vsaki hiški, je treba biti še posebej pazljiv. V vsakem primeru pa morate paziti že veliko prej, ko se prek Buzeta peljete proti Motovunu, od tam pa po zavitih cestah do Oprtalja in naprej do Zrenja. Ustaviti se morate pri hišni številki 11.

 | Foto:

Gospodar nas je (malce izgubljene) že na začetku opozoril, da ne bi rad jemal gostov svojim sosedom, potem pa je sprevidel rezervacijo in že smo sedeli za mizo skupaj z nekaj Zagrebčani in nekaj Italijani ob točilnem pultu, kjer domuje tudi peč in stene krasijo pisane slike iz obdobja hrvaških naivcev. Za točilnim pultom so se ob kozarcu malvazije menjavali in debatirali tudi domačini, ampak to ustaljene malice ni motilo, prej obratno.

Gospodar je mizo pogrnil z novimi velikimi povoskanimi papirnatimi prti in ob spremljavi radia Buzet, ki je neutrudno vrtel bolj ali manj stare lokalne popevke, se je začela malica, ki je kmalu postala glavni dnevni obed. Pri Nežićevih kljub vse pomembnejši vinski okolici dobite zgolj dve hišni vini, dva njihova izdelka – malvazijo in refošk, ki ju pač ne ustekleničijo in iz vina (z razlogom) niti ne delajo velikega pompa. Drugače je s hrano. Njihov kruh je svež, izjemno gost, skoraj sladek in malce zapečen. Še posebej, če zraven prinesejo ravno prav topljen kravji sir, maslo in le kak kanček olivnega olja, na vrh pa narežejo tartufe. Človek bi lahko to jedel sto let, če nas ne bi k dolžnosti poklicala kombinacija pršuta, pancete in malce popopranega sušenega ombola.

 | Foto:

Malica se je nadaljevala z neobičajnimi jedmi – kot je to večkrat poudaril lastnik Nežić. Boste? Zato pa smo tukaj … Polenta s tartufi. Gre za mehko, morda preveč obilno zgodbo, kjer spet igra pomembno vlogo maslo in ne toliko oljčno olje. A okus je res specifičen, da o dišečih tartufih na vrhu niti ne govorimo. Bi še kaj neobičajnega? "Može." V naslednji fazi se pri Nežićevih pohvalijo z neobičajnim golažem ali obratno, z neobičajnimi njoki, ki jih oblijejo z omako telečjega golaža, obogatenega s koščenimi in prekajenimi deli prašiča. Po tem napadu ni bilo več jasno, ali naša ladja še lahko sprejme dodaten tovor. Bo že šlo!

V velikem finalu smo dobili pečen ombolo, ki so ga nadevali s kravjim sirom in (kakopak) maslom, potem pa so na sirovo površino mirno naribali tartufe. Sicer izjemno bogata in okusna zgodba, hkrati pa zelo nasitna in ob vinu, ki hrani po kvaliteti ne v beli ne v rdeči obliki more slediti, očitno zelo počasi razgradljiva. Ampak, če smo se že tako dolgo vozili, še sladica: zelo zelo sladek čokoladni kolaček, ki bi ga lahko tudi pogrešali, ali si morda omislili nekaj bolj sadnega.

 | Foto:

Vseeno je treba počakati do konca, saj ima šef pripravljeno nagradno igro. "Če uganete, iz česa je tale žganica, častimo celo večerjo." Očitno to vprašanje postavijo vsem, ki se prvič pojavijo v teh krajih. Vprašanje pa je seveda pretežko: šlo je za žganje iz breskovih koščic in medu. Pripravljajo ga tri leta in doslej še nihče ni ugotovil sestavin in tudi mi smo se polnih trebuhov pridružili tistim, ki so za obilne obroke plačali približno dvajset evrov na osebo.

Povzetek

Klasične istrske vsebine, ki jih poleg tartufov in ombola poudarjajo bolj z maslom kot z oljčnim oljem. Sijajen kruh in izvrstne testenine.

Z vini je na takšnih kmetijah v Istri velik križ. Medtem ko so v okolici vinarji, ki jih že nekaj časa opaža tudi tujina, morajo domačini preživeti s svojimi vini, ki pa niso nujno tako kakovostna kot tista, ki jih ponujajo istrski zvezdniki.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte