Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

izbor top 10 top gostilne Dolenjska ocena gostilne ocenili smo

Sobota, 30. 7. 2016, 4.11

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2016 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Ocena gostilne: Repovž | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Dolenjskem in v Posavju se vse bolje obeduje. Zadnji obiski pri najbolje uvrščenih na letošnji lestvici to tudi dokazujejo.

Dolenjske gostilne ne ponujajo več samo izjemnih domačih jedi, ampak jih mnoge med njimi znajo tudi sodobno oblikovati. Največji napredek se je pripetil pri vinskih kartah. Najboljši, kot so Rakar, Oštarija, Vovko in kakopak Repovž, jih imajo, pa ne samo to, okoliškim vinarjem so začeli narekovati tempo pri pridelavi vin. Novi mojstri, kot so Kozinc, Kerin in Šuklje, se s svojimi vini priključujejo Šturmu, Isteniču in Prusu. Korak naprej, zagotovo. Morda malce bega padec najkreativnejšega med deseterico, a kolikor ga poznamo, se bo spet pobral in sestavil vinsko karto. Saj veste, česa najbolj ne maramo: da sta jedilni list in vinska karta "v izdelavi".

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

V Šentjanžu domuje ena najboljših gostiln v Sloveniji. Pa tega ne govorimo (le) zaradi ortodoksne lokalne, sledljive in ekološke ponudbe. Pri Repovževih je vse na svojem mestu. Od jedilnega lista do točilnega pulta, od ekološke trgovinice do predelanih domačih receptov. Vinska karta ponuja vse dolenjce, primorce in štajerce, hkrati pa najboljša tuja vina od šampanjcev do bordojcev. Cena? Za kakšnih sedem ali osem jedi boste plačali 39 evrov, drugače pa se dobi preprosto večerjo že za pol manj. Sobe so 25 evrov na osebo.

Gostilna Vovko, Ratež | Foto: Miha First Gostilna Vovko, Ratež Foto: Miha First

2. (6.) Gostilna Vovko (Ratež)

V predmestju Novega mesta je gostilna, ki po eni strani ponuja preprosto in poceni kuhinjo, hkrati pa ima kreativne sodobne menije z lokalnimi sestavinami. Napredek, ki so ga storili v zadnjem obdobju, je več kot očiten, in kot smo poudarili v uvodu: ima izredno vinsko karto, pa naj gre za domače ali tuje vinarje, med katerimi so tudi eksoti, kot je Izrael. Jesti je mogoče že za nekaj evrov, bogati meni sedmih ali osmih jedi pa stane 40 evrov. Če želite, lahko tam tudi prespite.

3. (3.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Še ena gostilna z več kot spodobno vinsko karto, eno najboljših v Sloveniji. Vse od dolenjskih oziroma slovenskih do francoskih, italijanskih, portugalskih in španskih vin ter novega sveta. Kuhinja je sicer bolj ali manj kreativna z lokalnimi in sezonskimi sestavinami. Cene so okoli 30 evrov na osebo, odvisno od izbire menija, nedeljska kosila so veliko cenejša. Imajo tudi sobe.

Gostilna Rakar, Trebnje | Foto: Matej Leskovšek Gostilna Rakar, Trebnje Foto: Matej Leskovšek

4. (4.) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Najboljše v Dolenskih Toplicah ostaja najboljše. Izredno poceni, izredno prijazno, z majhno in natančno vinsko karto, ki favorizira domača in ekstremno ekološka vina. Za 20 evrov dobite marsikaj. Jedi Roberta Gregorčiča so avtorske, nepretencioznih sestavin, za piko na i pa lokal poseduje tudi prijazno hišno mačko Berto.

5. (2.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Najslavnejša gostilna v pokrajini iz združenja JRE v središču Brežic. Klasična ustvarjalna kuhinja, le za vzorec lokalne ali morda balkansko obarvane zgodbe. Jedi so natančno obdelane, nekaj je že legendarnih. Vinska karta, kadar ni ravno v izdelavi, poudarja primorska in dolenjska vina. Cene so okoli 40 evrov na osebo.

Ošterija Debeluh, Brežice | Foto: Ana Kovač Ošterija Debeluh, Brežice Foto: Ana Kovač

6. (5.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Neformalna lokacija z neformalnim odnosom do gostov. Brez vinske karte in brez jedilnega lista. Zato pa je pod hišo zanimiva vinska klet, v kateri imajo prednost oranžna vina. Hrana je domača, le kakšna mesnina se najde z meje med Slovenijo in Italijo. Kakšnih 30 evrov boste plačali za izkušnjo, pijačo in sobo je treba seveda plačati posebej.

7. (7.) Gostišče Dolinšek (Vrh nad Boštanjem)

Še pred nekaj leti je Dolinšek veljal za povprečno gostilno, zdaj pa se po vzoru nekaterih sosedov uvršča visoko. Notranjost je še vedno pripravljena tudi za večje skupine, zunaj, ob razgledu, ki ga ne moreš plačati, je rahlo avtorska hrana velikih dimenzij. Za okoli 35 evrov na osebo se boste zelo dobro najedli.

Domačija Novak, Sadinja vas nad Žužemberkom | Foto: Ana Kovač Domačija Novak, Sadinja vas nad Žužemberkom Foto: Ana Kovač

8. (-) Gostilna pri Kuklju (Velike Lašče)

Na našo lestvico se vrača simpatična, vedno zanimiva gostilna na poti iz Ljubljane v Kočevje. Že dejstvo, da je mogoče dobiti ocvirkovco, ji daje nekaj prednosti, po drugi strani pa zna na visoki ravni ponuditi povsem klasične dolenjske jedi. Za 25 evrov na osebo dobite več kot solidno večerjo, vinska karta pa ni preveč široka.

9. (9.) Gostilna Šekoranja (Bizeljsko)

Domača gostilna za nedeljske izlete. Običajne kmečke dobrote, orjaške porcije hladnih in toplih mesnin ter juh. Mora biti pa seveda človek pripravljen na takšen napad razmeroma težke hrane. Za 20 evrov na osebo se boste dobro najedli, med vini pa ni večje izbire, ponujajo zgolj najbližjo okolico.

Turistična kmetija Šeruga, Ratež | Foto: Ana Kovač Turistična kmetija Šeruga, Ratež Foto: Ana Kovač

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Ratež)

Prelepa lokacija med potočki in gozdički, ki jo spremljajo različne živali in živalce, da o amaterskem živalskem vrtu govorimo. Po drugi strani pa je to turistična kmetija, kakršnih manjka v naših krajih. Ponudba hrane je široka, menda ekološka, vinske karte ni, so pa na voljo lokalni vinarji s svojimi vini. Pri Šerugi je mogoče tudi prespati, cena bogatega kosila pa ne preseže 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte