Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2011,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 3. 2011, 14.01

8 let

Restavracijam s hitro hrano pri nas ni lahko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
McDonald's, edina mednarodna fast food korporacija, ki še vedno vztraja pri nas, je dobila novega konkurenta. Prvo restavracijo v Sloveniji je namreč odprl Burger King.

Slovenija je glede hitre prehrane precej specifičen trg. Burek in kebab sta v vseh svojih različicah izjemno priljubljena obroka, še posebej za tiste, ki med popivanjem oziroma po njem v želodcu potrebujejo še kaj "konkretnega". Kioski oziroma restavracije, ki so zrasle iz njih, pa še vedno vznikajo kot gobe po dežju. Če je "fast food z juga" pri nas naletel na zelo hvaležno občinstvo, je zgodba z velikimi mednarodnimi verigami s hitro prehrano precej drugačna. Doslej se je na slovenskem tržišču obdržal le McDonald's, ki je svojo prvo restavracijo v Sloveniji odprl decembra 1993 na Čopovi ulici v Ljubljani, sedaj pa jih ima po Sloveniji že 15. Vsa preostala podobna podjetja, ki so mu skušala konkurirati, pa so se iz naših krajev slej ko prej umaknila. Odslej bo McDonald'su del strank skušal speljati Burger King, ki je svojo prvo slovensko restavracijo odprl v ljubljanskem nakupovalnem središču.

Kot omenjeno, Burger King ni prva "verižna" fast food restavracija, ki je poskusila konkurirati McDonald'su na slovenskem trgu. V središču Ljubljane sta se v prostorih, kjer zdaj veliko bolj uspeva trgovina z oblačili, zamenjali kar dve tovrstni prehranjevalnici. Leta 1992, torej še pred McDonald'som, je na Cankarjevi ulici svoja vrata odprl ameriški Dairy Queen. S slovenskega tržišča se je umaknil leta 2000, leto pozneje pa se je v istih prostorih naselil belgijski Quick. Poudarjali so svoj krompirček po tradicionalnem belgijskem receptu, ob hamburgerjih pa so prodajali tudi razne solate, sladice in pice – a po letu in pol so restavracijo že zaprli. Podobno usodo je doživela tudi priljubljena sendvičarna Subway. Ta je v letu 2010 po številu restavracij po svetu celo prehitela McDonald's, a v Sloveniji uspeha ni doživela (čeprav se govori, da se nameravajo vrniti k nam).

McDonald's – zdrava hrana in dobra kava? Ker sta na prvi pogled tako podobna, tako McDonald's kot Burger King stavita na svoje adute, s katerima privabljata lačna usta. McDonald's se tako že nekaj časa poskuša otresti podobe restavracije, ki streže masten krompirček in kalorične hamburgerje, ter skrbi za to, da se ne moremo več stlačiti v svoje priljubljene kavbojke. Na svoj meni uvršča vse več (bojda) zdravih in nizkokaloričnih jedi, kot so solate ali pa njihova najnovejša pridobitev, McWrap. To je tortilja, polnjena z zelenjavo in mesom, ki nezadržno spominja na dobro staro "jufko". Medtem pa hiter pregled podatkov o kalorijskih vrednostih trditve o nizkokaloričnem prigrizku postavi na laž, saj imajo te polnjene tortilje približno enako število kalorij kot McDonald'sov največji hamburger Big Mac, pri nekaterih kombinacijah sestavin pa so celo bolj kalorične!

Ob teh tako imenovanih zdravih obrokih pa McDonald's vse bolj poudarja tudi sladki del svoje ponudbe in predvsem kavo. Z McCaféji, v katerih strežejo več deset različnih kavnih napitkov in številne sladice, se vključujejo tudi na trg kavarn, kot je Starbucks (ki ga pri nas še nismo dočakali), in se oddaljujejo od podobe klasične fast food restavracije.

Navkljub navideznemu odmiku od klasične nezdrave ponudbe v javnosti vendarle še vedno velja, da je hrana v McDonald'su in drugih restavracijah s hitro prehrano predvsem polna maščob in sladkorja. Petra Erbida, McDonald'sova predstavnica za stike z javnostmi, pa pravi, da v podjetju menijo, da zdrava ali nezdrava prehrana sama po sebi ne obstaja. "Gre za našo izbiro in izogibanje kakršnemu koli pretiravanju. Mi ne pozivamo, naj bo vsak obrok sestavljen izključno iz McDonald'sove hrane. Kot neka kombinacija v dnevnem ali tedenskem jedilniku pa naša hrana ni problematična. Tudi če bi se v ljubljanskem Asu vsak dan najedli ribe s krompirjem, učinek na naše telo ne bi bil dober," je Erbida komentirala očitke njihovi restavraciji.

Burger King: Slovenska bo le solata Ponudba Burger Kinga je na prvi pogled izjemno podobna hrani, ki jo prodaja McDonald's. To so predvsem številne različice hamburgerjev, ob katerih strežejo ocvrt krompirček, solate in zelo priljubljene ocvrte čebulne obročke ter razne sladice. Očitnih razlik med meniji McDonald'sa in Burger Kinga ni, čeprav marsikdo trdi, da se McDonald'sovi hamburgerji nikakor ne morejo kosati z Burger Kingovimi whopperji, govejimi hamburgerji z odprtega žara. Kot je dejal Brian Johnston, predstavnik Burger Kinga, ki skrbi za širitev verige na vzhodnoevropske trge, poudarjajo raznovrstne in sveže sestavine, ki pa pri nas ne bodo popolnoma lokalnega oziroma slovenskega izvora. "Slovenski Burger King bo svoje sestavine uvažal iz skupnih evropskih zalog iz različnih držav. Solata bo slovenskega izvora, ostale sestavine pa bodo iz drugih evropskih držav, a kljub temu vrhunske kakovosti," je poudaril Johnston. Medtem so v McDonald'su slovenskega izvora desertni prelivi, sirupi, kava, mineralne in osvežilne pijače ter pivo.

V Burger Kingu so prepričani, da ne bodo šli po poti preostalih verig, ki so se ena za drugo umaknile s slovenskega trga. "Okoliščin, zaradi katerih imamo prednost pred ostalimi restavracijami, je veliko. Najbolj pomembno je to, da je Burger King znan in razširjen po celi Evropi, medtem ko so bile druge restavracije (Quick, Subway, ... op. p.) relativno neznane zunaj svojih matičnih držav. Burger King je zelo priljubljen in razširjen v srednjeevropskih državah in Slovenci ga dobro poznajo," je pojasnil Johnston. Kot je dejal, naj bi jim Slovenci pogosto pisali, da si želijo prihod Burger Kinga v Slovenijo, "da jim ne bo treba več hoditi v Avstrijo."

McDonald's: Za konkurenco se ne zanimamo Prvi slovenski Burger King, ki so ga sicer odprli z enotedensko zamudo, se nahaja v nakupovalnem središču, ki mu bodo morali prilagoditi svoj delovni čas, medtem ko bo konkurenčni McDonald's v bližini odprt dlje. A to jih ne skrbi. "Smo na dobri lokaciji. Ljudje dobro poznajo to nakupovalno središče in tudi znotraj kompleksa imamo dobro izhodišče za uveljavljanje naše znamke v Sloveniji. Večino restavracij v Evropi smo za začetek odprli v nakupovalnih centrih," je optimističen Johnston. Tomaž Erjavec, vodja marketinga pri McDonald'su, pa je dejal, da se Burger Kinga ne bojijo, saj se za delovanje konkurence nikoli niso zanimali. Tudi promocija McDonald'sovega novega prigrizka, ki se je zgodila le uro pred predstavitvijo Burger Kingove ponudbe, naj bi bila le naključje ...

Ne spreglejte