Potica velikanka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov

Na 10. festivalu potic v Preboldu, ki bo potekal danes in v soboto, bo razstavljenih okrog sto različnih potic, med njimi tudi potica velikanka, ki se poteguje za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.
Potica velikanka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov

Potico velikanko je spekel Andrej Voh s kmetije Podpečan v Galiciji, model za potico pa je naredil Boštjan Dobovšek z Grosuplja. Peka potice je potekala v eni izmed pekarn v Šempetru v Savinjski dolini.

Kot je povedal Voh, so za potico velikanko porabili 10 kilogramov gladke in tri kilograme ostre moke, 10 kilogramov orehov, 70 jajc, devet litrov mleka, po tri kilograme sladkorja in masla, štiri kilograme rozin in 40 dekagramov kvasa. Priprava in peka potice pa je trajala okoli štiri ure.

Voh je tudi dejal, da so prijavo za Guinnessovo knjigo rekordov že dobili potrjeno. "Zdaj upamo, da bo potica res dovolj zanimiva, da bo prišla v to knjigo," pravi Voh.

S potico želi svetu predstaviti slovensko sladico Poudaril je, da mu ne gre za postavljanje rekorda, temveč želi svet opozoriti na čudovito sladico, ki jo pripravljamo v Sloveniji, in to je edina pot, da jo vsemu svetu tudi predstavi.

Potice na festivalu, ki jih bodo potem razdelili domovom starejših na Polzeli, Grmovju, Preboldu in Vranskem, bo ocenjevala strokovna komisija v kategorijah: orehova potica, smetanova potica in potice z dodatki ter orehov kolač.

Podeljen bo znak kakovosti za trikratne prejemnike zlatega priznanja. Kot navaja organizator festivala Društvo podeželskih žena preboldske občine, je potica slovenski simbol, saj tako dobrih potic, kot jih znajo pripraviti slovenske gospodinje, ne najdemo nikjer drugod. Festival potic je že tradicionalna prireditev, ki poteka v Preboldu v petek in soboto pred cvetno nedeljo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano