Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2011, 12.45

8 let

Plastika, ki prepozna pokvarjeno meso

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri zapakiranem mesu in ribah kupci običajno nimajo druge izbire, kot da zaupajo roku uporabnosti, navedenem na embalaži.

Ti datumi pa so le ocene uporabnosti oziroma užitnosti mesa. Pogosto je povsem varno za uživanje tudi po navedenem datumu, obenem pa se lahko primeri, da meso več ur ni bilo hlajeno in se je začelo kvariti že prej. Modra barva pomeni pokvarjeno meso Münchenski raziskovalni inštitut Fraunhofer je razvil plastično folijo, ki spremeni barvo iz rumene v modro, če jo približamo pokvarjenemu mesu. Raziskovalci predlagajo, da bi lahko folijo prilepili v embalažo z mesom oziroma ribami, tako pa bi bilo jasno razvidno, ali je živilo pokvarjeno. Izdelava revolucionarnega materiala je po zagotovitvah inštituta zelo poceni, pomeni pa veliko pridobitev za potrošnike in tudi delavce v mesni industriji. Z njim bi svežino živil lahko preverjali že pred pakiranjem v embalažo. Inštitut Fraunhofer sicer ni prvi, ki je razvil tovrsten material. Januarja so skoraj identičen izum predstavili škotski raziskovalci, v Kanadi pa podobno tehnologijo razvijajo že od leta 2000.

Slovenija: poreklo mesa ni vedno razvidno V Sloveniji pa so se v začetku aprila inšpektorji bolj kot s svežino mesa ukvarjali z označevanjem njegovega porekla. Inšpektorji Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano so med pregledom prodajaln s svežim mesom ugotovili več nepravilnosti, v nekaj primerih pa celo hujših kršitev pri označevanju porekla svežega mesa.

Več neskladij pri govejem in svinjskem mesu Neskladja oziroma kršitve so bile v večini primerov posledica malomarnosti odgovornih delavcev, ker niso pravočasno ali pravilno označili mesa s podatki, ki jih na etiketah in dokumentaciji poleg mesa pošlje klavnica oziroma dobavitelj. Več neskladij je bilo ugotovljenih pri govejem in svinjskem kot pa pri perutninskem mesu.

Oznake porekla mesa se niso ujemale ali jih ni bilo pri naslednjih trgovcih: Mesnine dežele kranjske − tržnica BTC; Maksimarket − Mercator; Prum mes − Zaloška 47, Ljubljana; Rudnidis, E Leclerc − Ljubljana; Eurospin − Celje; Ledas − Celje; Mercator − Mozirje; Tuš − Mozirje; Andrej Skukan, s. p. − Semič.

Ne spreglejte