Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
9.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 2. 2015, 9.25

6 let, 7 mesecev

Petdeset odtenkov vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Še je čas, da si za valentinovo privoščite kakšno izmed vin iz Petdesetih odtenkov sive.

Vročica Petdesetih odtenkov sive se stopnjuje. Marketinško odlično podprta knjiga in film sta poskrbela za to, da sta priljubljena tudi hrana in vino iz zgodbe. Seveda so blagovno znamko Petdeset odtenkov sive nalepili tudi na uradni vini filma. Imenujeta se Red Satin (Rdeči saten) in White Silk (Bela svila), v kalifornijski vinski kleti Deep Valley Cellars pa ju je osebno izbrala avtorica uspešnice E. L. James. Vini, ki sta – seveda – seksi Ob predstavitvi vina je dejala, da je to "naravno nadaljevanje zgodbe, vino prispeva senzualnost, ki seva iz mnogih prizorov zgodbe". White Silk je zvrst traminca in sauvignona in naj bi bil seksi vino, Red Satin pa je zvrst petit syraha in syraha in naj bi bil tako seksi vino, da zardite.

Sicer v filmu pijejo različna vina, bela, rdeča in rosé šampanjec, gospod Grey pa srka tudi gin in tonik s kumaro, ki je zadnje čase zelo trendovska pijača. Med vini pijejo chablis, sivi pinot, pa frascati, vino iz okolice Rima. Eno najzanimivejših je najljubše vino gospoda Greya – sancerre, sauvignon iz doline Loare, pridelan na območju z istim imenom. Lahko, pitno, mineralno vino, ki sta ga junaka pila ob testeninah z vongolami.

Divji sauvignon V bližini Sancerra je tudi Pouilly-Fumé, območje, prav tako znano po sauvignonu, ki ga ljubimca pijeta na prvem zmenku. Najbolj nori analitiki zgodbe celo menijo, da Sancerre in Pouilly-Fumé nista bila izbrana naključno, saj oba slovita po sauvignonu, katerega poimenovanje izhaja iz francoske besede sauvage, divji. Ja, no, roko na srce: Petdeset odtenkov sive ni Dostojevski, da bi morali iskati globlji pomen imen in se spraševati, kaj je avtor s tem mislil.

Za seksi zgodbo se spodobi, da se v njej pije tudi peneče vino. In se. Recimo prosecco na večerji pri starših. A veliko bolj antologijski je prizor, kjer ljubimca pijeta šampanjec iz čajnih skodelic. In to ne katerikoli šampanjec, temveč Bollinger Grande Année Rosé 1999. Cena steklenice: od 200 evrov navzgor. Gospod Grey ima pač stil.

Tenuta San Guido Guidalberto 2011

Že kot študent, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Pisi, je markiz Mario Incisa della Rocchetta sanjal o pridelavi odličnih vin, kot so bordojci iz Francije. Ko sta se z ženo ustalila na posestvu Tenuta San Guido v Toskani, je markiz eksperimentiral z različnimi francoskimi sortami in ugotovil, da mu najbolj ustreza okus cabernet sauvignona. To sorto je določil za primarno pri pridelavi vin, kar je bila radikalna sprememba glede na tradicionalne toskanske in piemontske sorte, kot sta sangiovese in nebbiolo. Leta 1965 je nasadil še dva vinograda cabernet sauvignona in cabernet franca. Uporaba caberneta in "šolanje vina" v barrique sodčkih sta se hitro razširila po Italiji. Sassicaia iz markizove kleti je bilo prvo italijansko vino, ki se mu je uspelo prebiti v tujino, in slovi kot "oče" italijanskih vin oziroma pionir supertoskancev. Revija Decanter je Sassicaio 1972 ocenila kot najboljši cabernet sauvignon med 33 vini iz 11 držav, Hugh Johnson pa je Sassicaio 1982 opredelil kot najboljše italijansko vino. Tako se je začela slava kleti, v kateri poleg paradnega konja Sassicaie pridelujejo še dve vini, Guidalberto in La Difese.

Guidalberto je bil narejen iz dveh razlogov, najprej želje, da bi videli, kaj lahko dosežejo z merlotom, grozdjem, ki ga prej niso uporabljali, druga želja pa je bila ponuditi potrošniku vino, ki bi ga lahko pili mlajšega v primerjavi z veteranko Sassicaio.

Guidalberto je klasičen bordojec, pridelan iz merlota in cabernet sauvignona. Vino je temnordeče barve z bogatimi nosnimi zaznavami. Merlot da vinu bogat sadež, cabernet pa aromo črnega ribeza, slive in sveže mete, obogatene s sledjo kave. V ustih je vino zaokroženo s prisotnimi, vendar mehkimi tanini in zelo dolgim pookusom. Izžareva harmoničnost, eleganco in polnost.

Ponudimo ga lahko k pestremu izboru mesnih jedi, kot sta divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, odlično pa je tudi v kombinaciji z zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: zvrst merlota in cabernet sauvignona Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 29,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte