Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
15.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 15.07

5 let, 1 mesec

Najboljša restavracija v Avstriji je navdušila tudi s svojim videzom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Dunajska restavracija Steirereck ne navdušuje le s kulinarično ponudbo - njena prenovljena podoba si je prislužila eno od najpomembnejših arhitekturnih nagrad.

Steirereck velja za najboljšo avstrijsko restavracijo. Ima dve Michelinovi zvezdici in se redno uvršča na lestvico najboljših restavracij na svetu – na letošnjem seznamu 50 najboljših je Steirereck zasedel 15. mesto. Ob teh lovorikah pa je dunajska kulinarična institucija odnesla še eno – na letošnji podelitvi arhitekturnih nagrad A+, ki jih podeljuje arhitekturna spletna stran Architizer, ji je pripadla nagrada občinstva za najbolje dizajnirano restavracijo.

 | Foto:

Steirereck ni nova restavracija, je pa lani doživela temeljito prenovo in razširitev. Pod futuristični objekt so se podpisali dunajski arhitekti PPAG, ki so se dela lotili nekoliko drugače, kot je običajno. "Klasične jedilnice so zasnovane kot prostor, ki ga potem napolnimo z mizami. Mi pa smo pri snovanju prostorov začeli s posameznimi mizami, iz katerih smo potem gradili navzven," so svoj koncept pojasnili v biroju PPAG.

 | Foto:

Nekdanjo teraso, ki je restavracijo povezovala z otroškim igriščem, so spremenili v sistem paviljonov, zgrajenih okoli natančno določene razporeditve miz, ki vsaka zase daje vtis zasebne sobe. Kovinske stene paviljonov odsevajo okolico in zunanjemu opazovalcu se zdi, kot da se zgradba zliva s parkom, v katerem stoji. Velika okna ob primernem vremenu dvignejo, s tem pa gostom dajejo občutek, da večerjajo sredi parka.

 | Foto:

Obstoječo zgradbo so medtem popolnoma prenovili, pri čemer so se zgledovali po omenjenih paviljonih. Vlogo sten v restavraciji imajo kovinske plošče, ki jih je mogoče premikati in z njimi ustvarjati sobe različnih dimenzij in velikosti, vtis gibanja pa gostom daje tudi reliefni strop. Pri notranji opremi so uporabljali tako naravne kot visokotehnološke materiale ter tako novo kot obstoječe pohištvo. "Rezultat je nekaj novega, a hkrati udobnega. Nekaj, kar se zlije z ozadjem, a ima hkrati močno arhitekturno sporočilo," so svojo vizijo pojasnili arhitekti.

Ne spreglejte