Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 14.00

8 let

Legendarni El Bulli je zaprl svoja vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto je še zadnjo peščico gostov postregla ena najbolj slovitih, pa tudi najbolj kontroverznih restavracij na svetu, katalonski El Bulli.

Mož, ki je ustvaril ta kulinarični fenomen, je Ferran Adria, eden vodilnih predstavnikov tako imenovane molekularne gastronomije. Pri kuhanju sledi filozofiji "nepričakovanih kontrastov okusov, temperature in teksture. Nič ni, kot se zdi. Moj cilj je provocirati, presenetiti in osrečiti jedca." Kot je dejal, njegov idealen gost "v El Bullija ne pride na večerjo, ampak po doživetje." Dobiti mizo je bilo vse prej kot preprosto Restavracija El Bulli, postavljena na impresivni lokaciji na katalonski obali, je v vseh ozirih odražala nekonvencionalnost svojega glavnega kuharja. Odprta je bila le nekaj mesecev v letu, vsako sezono je tam želelo jesti več kot dva milijona ljudi, postregli pa so le 8.000 gostom na leto. Cena degustacijskega menija s 30 jedmi se je gibala okoli 270 evrov brez pijače, cene vina pa so bile presenetljivo sprejemljive. Mimogrede, vinsko karto (ki si jo lahko še vedno ogledate na El Bullijevi spletni strani) bi lahko poimenovali kar knjiga, saj je imela več kot 130 strani.

Restavracijo bo preoblikoval v raziskovalno središče S 30. julijem je El Bulli zaprl svoja vrata, kdaj, kako in ali jih bo sploh še kdaj odprl, pa ni jasno. Adria je namreč glede načrtov za prihodnost precej skrivnosten. Prihodnji dve leti naj bi namenil analiziranju tehnik in stilov, ki so jih v El Bulliju razvili v zadnjih 30 letih, rezultate pa bodo zbrali v "razumljivi in poglobljeni enciklopediji" , piše na uradni strani restavracije. Leta 2014 naj bi se restavracija odprla "v popolnoma novem formatu", kulinaričnem inštitutu, kjer bodo nadaljevali z raziskovanjem in inovacijami. "Vsaka sezona bo drugačna, spreminjal se bo tako delovni čas kot število obrokov, osebja in gostov, ki jih bomo postregli," še piše na njihovi spletni strani.

Učenec Redzepi je prehitel učitelja Adrio Leto 2014 je Adria za preporod El Bullija izbral tudi zato, ker bosta takrat dva pomembna jubileja – minilo bo 50 let od otvoritve prve restavracije in 30 let od takrat, ko se je kuharski ekipi pridružil Adria. V teh 30 letih je Katalonijo oziroma Španijo postavil na kulinarični zemljevid sveta in ustvaril restavracijo, ki od leta 1997 nosi tri Michelinove zvezdice, revija Restaurant pa jo je kar petkrat (v letih 2002, 2006, 2007, 2008 in 2009) postavila na prvo mesto lestvice najboljših restavracij na svetu. Lani, ko je bila še zadnjič na lestvici, je bila na drugem mestu. Prehitela jo je danska Noma, ki pa se po besedah svojega glavnega kuharja Reneja Redzepija lahko za svoj uspeh zahvali prav Ferranu Adrii: "Ferran in njegova ekipa so kulinarični borci za svobodo. Pomagali so mi, da se osvobodim." Redzepi se je sicer v svoji karieri med drugim uril prav pri Adrii v El Bulliju.

Kritiki: Veliko oblike brez vsebine Tudi številni drugi kuharski mojstri so se pridružili Adrii pri raziskovanju molekularne kuhinje oziroma "cocine del vanguardia", kot jo je sam poimenoval. Gre za jedi, ki presenečajo in podirajo meje glede tega, kaj razumemo kot hrano. Med svoje kreacije je tako uvrstil gorgonzolin balon, zračno bageto, vrtnice s šunkinim testom in melonino vodo. Klasične jedi je razstavil na posamezne elemente in jih znova sestavil na popolnoma nov način, pri tem pa se je opiral tako na ustvarjalnost kot na čisto znanost. Številni kritiki so njegove kreacije označili za cesarjeva nova oblačila, veliko pompa brez dejanske vsebine. Listi vrtnice, spremenjeni v lističe artičoke, ali leča iz prečiščenega masla in sezamove paste se tako, zapisani na papirju oziroma na računalniškem zaslonu, morda res zdijo nesmiselni, a dejstvo je, da so le redki imeli priložnost doživeti spektakel pri Ferranu Adrii in le tisti redki srečniki lahko sodijo o njegovem delu.

Ne spreglejte