Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
12.11

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito d.o.o.

Natisni članek

advertorial droži Žito kruh

Petek, 23. 2. 2024, 12.11

2 meseca

Žitov kruh Drožnik prejel nagrado za najbolj inovativen kruh zadnjega desetletja

Kruh, ki ga boste uživali brez slabe vesti

Vsebino omogoča Žito d.o.o.
Žito, kruh Drožnik | Foto Žito, d.o.o.

Foto: Žito, d.o.o.

Babice so nam govorile: "Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga." Ljubezen do kruha, živila, brez katerega si marsikdo ne predstavlja popolnega omizja, je zasidrana v nas od otroštva in prek številnih generacij. Bogat okus, sočna in mehka sredica ter hrustljava skorja so tiste lastnosti, ki kruh naredijo tako nepozaben in univerzalen, da je postal hrana, ki se je ne naveličamo. Pa lahko v kruhu uživamo brez slabe vesti? Spoznajte najbolj inovativen kruh zadnjega desetletja!

Žito, kruh Drožnik | Foto: Žito, d.o.o. Foto: Žito, d.o.o.

Tako vsakdanji in vendar tako odličen

Kruh, v različnih oblikah in izvedbah poznan po vsem svetu, je del naše vsakodnevne prehrane že deset tisoč let. Arheološki podatki kažejo, da so stari Mezopotamci pripravljali več kot 300 vrst kruha, tako nekvašenega kot kvašenega. Pekli so navaden in izboljšan kruh, ki je bil različno oblikovan in začinjen. Kruh nas vsakodnevno torej spremlja od antike dalje. 

Priprava kruha je na videz preprosta, vendar je za odličen inovativen hlebec kruha treba uporabiti postopke in znanja, ki nikakor niso preprosti. Žitov Drožnik je pšenični mešani kruh, izdelan po posebnem inovativnem postopku s pripravo droži. Vsebuje le en odstotek soli. Za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu je bil januarja 2022 v kategoriji kruha prepoznan kot najbolj inovativno živilo leta na natečaju Inštituta za nutricionistiko. V Žitu so Drožnik na trgovine polic pospremili konec leta 2021, za njegov razvoj pa so se odločili zaradi zavedanja prednosti, ki jih prinese kruh, pripravljen iz droži. Ta namreč sledi prehranskim trendom sodobnega potrošnika in zagotavlja lahkoten občutek, odličen okus z manjšo vsebnostjo soli in dolgotrajno svežino.

"Drožnik je kruh, vzhajan brez dodanega kvasa, saj tega nadomesti vnaprej pripravljeno aktivno kislo testo – zmes, imenovana droži. Fermentacija droži traja več kot 30 ur, kar mu daje izredno aromatičnost in bogat okus. Hkrati je kruh zaraditega postopka lažje prebavljiv, njegova skorja hrustljava, sredica pa puhasta z velikimi luknjami. Ker se zavedamotudi problematike vpliva soli na potrošnika, smo Drožnika razvili z manj soli, a z več arome, ki smo jo pridobili s postopkom. Poleg tega kombinacija uporabljenih mok predstavlja tudi vir prehranskih vlaknin,"

Sonja Škof, razvojna tehnologinja v Žitu.

 

Žito, kruh Drožnik | Foto: Žito, d.o.o. Foto: Žito, d.o.o.

Lažje prebavljiv, dlje svež in tako okusen 

V preteklosti je imel kruh, še posebej beli, pomembno vrednost, bil je merilo višje življenjske ravni, družbenega položaja in ugleda. Na mizi je bil za praznik, tisti, ki so si ga lahko privoščili, so ga imeli vsak dan. Danes pa stopa v ospredje droženi kruh. Še posebej v obdobju epidemije je pridobil prepoznavnost in zveste jedce, saj smo takrat vsi spekli vsaj en hlebec domačega kruha in tisti, ki so se lotili peke z drožmi, so takoj prepoznali odlične lastnosti takega kruha.

Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati ali po domače - vreti.

Žitno zrno ima v svojem ovoju naravno prisotno fitinsko kislino, ki preprečuje telesu, da izrabi vse minerale (cink, kalcij, magnezij, železo) v njem. Pri testu, narejenem z drožmi, mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke nevtralizirajo fitinsko kislino, zato lahko telo vsrka več hranilnih snovi.

Kruh, pripravljen z drožmi, je zato lažje prebavljiv, ne obleži v želodcu in ne povzroči napenjanja. Hkrati sta kruh in pecivo, pripravljena z drožmi, dlje sveža, se ne drobita in imata bogat okus. 

Do pred kratkim pa je bil kruh, pripravljen z drožmi, dosegljiv samo tistim, ki so ga pekli sami ali pa so v svoji okolici imeli peka, ki se je posvetil peki z drožmi. Na srečo so pri Žitu, ki kupcem ponuja več kot sto različnih vrst kruha in pekovskega peciva iz kakovostne pšenice, prepoznali prednosti peke z drožmi in v letih 2021 in 2022 lansirali skupino izdelkov z drožmi pod imenom Drožnik. Danes ima družina kruha Drožnik že štiri člane – različice kruhov z drožmi: mešani Drožnik, s semeni, beli in koruzni Drožnik. Koruzni Drožnik vas bo prepričal z izrazitim okusom koruze, ki se z uporabo droži še bolje razvije. Izdelan je ročno, narejen kot doma in z užitkom ga boste pojedli. Tako so vsi Drožniki odlična podlaga za vaše slastne sendviče, namaze, predjedi, prigrizke, zajtrke, večerje in kosila.

Žito, kruh Drožnik | Foto: Žito, d.o.o. Foto: Žito, d.o.o.

Tako poseben, da je postal najbolj inovativen kruh zadnjega desetletja

Kruh Drožnik 400 g je 31. januarja 2024 prejel nagrado Inovativno živilo desetletja, ki jo podeljuje inštitut za nutricionistiko, kar je sovpadalo z deseto obletnico podeljevanja nagrad. O njem so zapisali: "Drožnik je pšenični mešani kruh, izdelan po posebnem, inovativnem postopku s pripravo droži. Kruh ima značilno ovalno obliko in rustikalno, atraktivno razpokano skorjo. Dolgotrajna fermentacija testa daje kruhu izredno aromatičnost in bogat okus, kljub temu da kruh vsebuje le en odstotek soli. Zaradi posebnega postopka Drožnik nima intenzivnega kislega okusa, ki je sicer značilen za izdelke z dolgimi fermentacijskimi postopki. Kruh je pomemben gradnik uravnotežene prehrane, saj zaradi kombinacije uporabljenih mok predstavlja tudi vir prehranskih vlaknin." Izdelan je iz kakovostnih sestavin s predanim in dolgotrajnim postopkom, njegov okus pa je kompleksen, a harmoničen in tako nepogrešljiv na vsaki mizi.

"Vse vrste kruha iz družine Drožnik odlikuje poseben postopek priprave, zaradi katerega nimajo intenzivnega kislega okusa, ki je sicer značilen za izdelke z dolgimi fermentacijskimi postopki. Način priprave, kjer Žitovi peki najboljše sestavine skrbno zamesijo in ročno oblikujejo testo, jim zagotavlja tudi dolgotrajno svežino in hrustljavo skorjo. Veseli smo, da so potrošniki, tako domači kot tuji, Žitove vrste kruha z drožmi dobro sprejeli, ter ponosni, da je bila odličnost našega Drožnika ponovno prepoznana v okviru jubilejnih nagrad projekta Najbolj inovativno živilo leta,

pravi Rok Cankar, direktor poslovnega programa pekarstva v Žitu, in dodaja, da kakovost Žitovih vrst kruha Drožnik zagotavljajo tudi neprestano preverjanje, spremljanje in nadzor, ki ga zahtevajo izdelki iz droži.

Žito, kruh Drožnik | Foto: Žito, d.o.o. Foto: Žito, d.o.o.

Drožnik je kruh za užitek brez slabe vesti! 

 

Ne spreglejte