Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
8.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 8.19

6 let, 6 mesecev

Klobasarna na ulico prinaša kranjske klobase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Pametne glave že dolgo modrujejo, da bi bilo treba v bran slovenski gastronomiji v ponudbo ulične prehrane uvrstiti kranjsko klobaso. Da se je to tudi dejansko zgodilo, smo potrebovali - urarja.

V središču Ljubljane, na Ciril-Metodovem trgu, bodo nocoj slovesno odprli Klobasarno, (še en) lokal z ulično prehrano, ki pa bo mimoidočim postregel najbolj prvinski slovenski fast food izdelek – kranjsko klobaso. Glede na večno nerganje nad ulično ponudbo, ki v glavnem zaobjema le kebab in burek, bi morala biti Klobasarna zadetek v polno.

Od urarja do klobasarja

Optimističen je tudi Stanislav Logar – Stanč, prvi mož Klobasarne, sicer pa predstavnik že tretje generacije urarjev v družini. A urarstvo ni več tako donosen posel, kot je bil v času njegovega dedka in očeta. Zato je letos urarno zaprl in maja so začeli prostor preurejati v gostinski lokal.

"Že sredi 90. let sva s prijateljem, s katerim jadrava, imela načrt, da bova v primeru, če bova ostala brez službe, pač skupaj kuhala. Tudi ime za lokal sva imela – Kod prljavog brancina." S podobnimi zamislimi se je spogledoval tudi pozneje, predvsem zato ker rad kuha, pred kakšnima dvema letoma pa se je začela porajati zamisel o lokalu s kranjskimi klobasami.

 | Foto:

O njih se je ob raznih sosedskih razprtijah o lastništvu vse več govorilo in Stanč je z družino začel sestavljati načrt. Za mnenje so seveda povprašali etnologa Janeza Bogataja, ki je do zdaj že obveljal za nekakšnega zavetnika kranjske klobase. "Rekel je, da naj to čim prej odprem. In naj ne kompliciram," pove Stanč in doda, da je bil eden od dragocenih svetovalcev tudi ljubljanska gostinska institucija Svetozar Raspopović – Pope.

Družinski izbor najboljše klobase

Katera klobasa se bo kuhala v njihovih loncih, pa se je odločila kar družina Logar sama. "Zadnjega pol leta je bila kranjska klobasa vsaj enkrat na meniju," se nasmeji Stanislavova hčerka Ana, ki je kot grafična oblikovalka poskrbela za podobo lokala. Doma so priredili tudi pravo slepo ocenjevanje, skuhali klobase vseh certificiranih proizvajalcev in na koncu je zmagala Arvajeva.

 | Foto:

Poskrbljeno tudi za vegetarijance

Ponudba Klobasarne bo zaobjemala seveda kranjske klobase, vzeli boste lahko polovičko ali celo v spremljavi kajzerice, žemljice oziroma kruha ter z gorčico oziroma hrenom. "Za zimo razmišljamo tudi o prilogi v obliki repe ali zelja," je pojasnila Ana. "Že zdaj oziroma takoj ko bomo vsaj malo utečeni, nameravamo uvesti tudi kakšen ričet ali joto, ki bosta primerna tudi za vegetarijance, za preostale pa bomo vanju narezali klobaso." Pozneje pa bodo, če bo povpraševanje oziroma če bodo zmogli, ponudbo še razširili. S podobno rdečo nitjo, seveda.

Klobasarna začne redno obratovati v petek dopoldan in če boste pohajkovali po središču Ljubljane, poiščite velikanski leseni izvesek v obliki kranjske klobase. Ne morete ga zgrešiti – odkar so ga izobesili, je glavna atrakcija ulice.

Ne spreglejte