Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
8.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 2. 2015, 8.32

6 let, 7 mesecev

Bordojske vinske znamke so še vedno najmočnejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot v vsaki panogi je tudi v vinski nekaj blagovnih znamk, ki veljajo za najmočnejše. In čeprav je vinska kultura razširjena po vsem svetu, se pri blagovnih znamkah vse začne in konča v Bordeauxu.

Moč vinskih blagovnih znamk je kombinacija tradicije, kakovosti in tega, kar si ljudje želijo kupiti. K temu je dodan tržni delež na trgu vrhunskih vin. Lestvico sestavijo na podlagi podatkov londonske vinske borze Liv-ex, kjer od leta 1999 vinski trgovci trgujejo z vrhunskimi vini.

Na prvih petih mestih so vedno iste blagovne znamke, le njihov vrstni red se od leta do leta včasih zamenja, odvisno od tega, kateri letnik so imele v prodaji. Château Mouton Rotheschild je bil, na primer, močan z letnikom 2000, ki so ga pokupili in popili Kitajci, letnik 2005 pa so ljudje kupovali kot naložbo.

Na prvem mestu po vrednosti blagovne znamke za lansko leto je Château Lafite-Rothschild, ki obvladuje okoli 15 odstotkov trga z vrhunskimi vini. Toda poznavalci menijo, da ne bo dolgo obdržal primata, saj mu za ovratnik diha Château Mouton Rothschild, ki je iz leta v leto boljši in je v zadnjih letih s četrtega prilezel že na drugo mesto. Na tretjem mestu je Château Latour, ki mu sledi Château Margaux. Lani, na primer, se je odlično prodajal Margaux letnik 1996. Na petem in šestem mestu sta Château Haut Brion in Château Cheval Blanc, šele na sedmem mestu pa Château Petrus. Sledi mu Château Pavie, za katerega borzni analitiki menijo, da je uspešen zaradi snobizma, saj ima vedno visoke ocene na Parkerjevi lestvici. Na devetem mestu je Château Pontet Canet, v katerega lastniki, družina Tesseron, vlagajo veliko energije in denarja. Deseterico najuspešnejših blagovnih znamk vrhunskih vin lanskega leta pa končuje Château Lynch Bages, za katerega pravijo, da v zadnjih 40 letih niso naredili slabega.

Tudi če se ne zanimate za vinsko borzo, si je dobro zapomniti vsaj teh deset imen najboljših med najboljšimi. Za vsak primer, da boste vedeli, kakšno vino imate v kozarcu, če morda kdaj naletite na njih.

Marjan Simčič Chardonnay Opoka 2011

Marjan Simčič je za številne najpomembnejši slovenski vinar, ki vsako leto poskuša na našem in še bolj na tujem trgu ponuditi najvišjo kakovost z zmernimi cenami. Njihova klet je v Ceglem pri Medani, v osrčju Goriških brd, kjer pridelujejo vina izključno iz grozdja, ki je zraslo v njihovih vinogradih. Imajo tri linije vin – bela etiketa predstavlja sveža vina, lahka, a s karakterjem. Druga, kompleksnejša linija se imenuje Selekcija, njihova najprestižnejša linija pa je poimenovana Opoka. Opoka je narečna beseda za lapornato prst, značilno za Brda, ki leži na vrhovih gričev, vina iz te linije pa so preprosto najboljše od najboljšega.

Chardonnay Opoka je globoko intenzivne rumene barve z rahlo zlatimi odtenki. Na vonju zaznamo prepoznavno chardonnayjevo začinjenost, suho sadje in kruhovo skorjo, v ozadju pa lepo vključen nežen vonj vanilje. Okus odlikujejo izjemno elegantna tekstura, okroglost, atraktivnost, izvrstno ravnotežje med polnim telesom, alkoholom in svežino. Mineralnost je izrazita. Je velikan z neopisljivo harmonijo in neverjetno svežino, ki ima odličen potencial staranja.

Vino se idealno združuje z morsko hrano, rižotami s spomladanskimi zelišči in testeninami z zelenjavo. Uživamo ga lahko tudi ob staranem kozjem ali mehkem kravjem siru.

Sorta: chardonnay Stopnja alkohola: 14,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 36 evrov, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte