SiolNET. Trendi Kulinarika
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera z maslom: zakaj se noče zmehčati?

1,53

termometer

maslo
Foto: Getty Images

Ljubitelji masla v Kanadi imajo nenavadne preglavice: ugotavljajo, da se maslo pri sobni temperaturi ne zmehča in ga je zato težko mazati na kruh. Kriva naj bi bila krma, s katero hranijo kanadske krave.

S kanadskim maslom je nekaj narobe, ugotavljajo tamkajšnji sladokusci. Prva je to izpostavila kanadska avtorica kuharskih knjig Julie Van Rosendaal, ki je pred dobrim tednom dni svoje sledilce na Twitterju vprašala: "Ali ste opazili, da se maslo na sobni temperaturi ne zmehča več?"

Pod njenim tvitom se je zvrstila množica odzivov ljudi, ki so opazili enako, v debati pa se je kot najverjetnejši krivec za to izkazala prehrana kanadskih krav oziroma del njihove prehrane - palmovo olje.

Govedorejci v prehrano krav mlekaric že dolgo dodajajo palmovo olje, piše BBC, to naj bi pripomoglo k večji produkciji mleka in višji vsebnosti maščob v mleku.

krave Foto: Getty Images

V času pandemije se je v Kanadi močno povečalo povpraševanje po mleku in mlečnih izdelkih, pretežno zato, ker je večina prebivalstva ostajala doma. Da bi zadostili povpraševanju, so pridelovalci mleka kravam v prehrano dodajali več palmovega olja, to pa zdaj vpliva na kakovost masla.

O vplivu palmovega olja na mleko je sicer malo raziskav, po trditvah živilskih strokovnjakov, ki jih navaja BBC, pa se maslo, izdelano iz mleka krav, hranjenih s palmovim oljem, tali pri višji temperaturi in se zato pri sobni temperaturi ne zmehča.

maslo Foto: Getty Images

Navedbe o palmovem olju v prehrani krav so razburile kanadsko javnost, saj to velja za živilo, ki lahko pri ljudeh povzroči višje tveganje za bolezni srca in ožilja, njegova pridelava pa je ekološko izjemno sporna.

Ob tem so se oglasili tudi kanadski rejci krav mlekaric in po poročanju BBC sporočili, da pri dodajanju palmovega olja v prehrano krav "ni bilo zabeleženih nobenih nezaželenih učinkov". Razen tršega masla, bi lahko dodali.

Oglejte si še:

Nigella Lawson Trendi Britanci se norčujejo iz slavne TV-kuharice, ker jih uči, kako nanesti maslo na toast #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin