Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 10. 2021,
22.08

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Sreda, 13. 10. 2021, 22.08

2 leti, 6 mesecev

Kip Marie Callas sprožil val kritik: Videti je kot iz Terminatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Maria Callas | Foto Guliverimage/AP

Foto: Guliverimage/AP

Sloviti sopranistki so se v Atenah poklonili s skulpturo, ki pa je povzročila več zgražanja kot navdušenja.

Prejšnji teden so v bližini Akropole v Atenah javnosti predali nov kip Marie Callas, ene od najslavnejših opernih pevk vseh časov. Bronasta skulptura, ki jo je oblikovala kiparka Afroditi Liti, pa je v javnosti sprožila val kritik.

"Ko pomisliš, da nič ne more biti bolj tragično od življenja Marie Callas, se zgodi to," je bil eden od spletnih komentarjev novega kipa. Nekateri so svetlečo bronasto skulpturo primerjali z morilskim androidom T-1000 iz filma Terminator 2, spet drugi so se zgražali, da je videti kot oskarjevski kipec, neki uporabnik Twitterja pa se je pridušal: "Dobra stran brona je, da ga je mogoče staliti."

Na glasne kritike se je ta teden odzval tudi župan Aten Kostas Bakojanis, ki pa se je postavil v bran avtorici skulpture in dejal: "Prepričan sem, da je ta skulptura primeren poklon spominu na Mario Callas."

Maria Callas | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP Maria Callas se je rodila 2. decembra 1923 v New Yorku, njeni starši so bili grški priseljenci. Po ločitvi staršev se je z materjo vrnila v Grčijo, študirala je na konservatoriju v Atenah, kjer je leta 1944 debitirala z vlogo Santuzze v operi Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, na mednarodnem prizorišču pa se je uveljavila leta 1947 z nastopom v Veroni, kjer se je predstavila v operi La Gioconda skladatelja Amilcareja Ponchiellija. Odtlej je pela v velikih opernih hišah po vsem svetu.

Leta 1965 je končala odrske nastope in se posvetila snemanju plošč. Posnela je številne plošče z mnogo priznanimi skladatelji. V sedemdesetih letih se je želela vrniti na oder, a ji poskus tudi zaradi značajskih lastnosti, temperamentnosti in velike občutljivosti, ni uspel.

Njeno kariero so večkrat zasenčile drame iz zasebnega življenja, med drugim ljubezenska zveza z ladjarjem Aristotelom Onassisom. Umrla je 16. septembra 1977 v Parizu.
Ne spreglejte