Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
16.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Četrtek, 7. 2. 2008, 16.17

6 let, 7 mesecev

Rihanna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
A Girl Like Me (Def Jam/Multimedia) 2006

TIP: Eden tistih albumov, ki bo zaznamoval letošnje, sicer bolj klavrno poletje.

Do leta 2005 je bila Rihanna povsem običajno dekle, ki je svoja najstniška leta preživljala na rodnem Barbadosu. Kot mnoge najstnice je tudi ona rada prepevala. Od vrstnic se je razlikovala le po tem, da je zmagala tudi na nekem lokalnem lepotnem tekmovanju. Njen svet pa se je obrnil na glavo, ko jo je čisto po naključju slišal newyorški producent Evan Rogers, ki je bil takrat ravno tam na dopustu s svojo ženo. Rogers, ki je skupaj s svojim partnerjem Carlom Sturkenom delal tudi s takšnimi zvezdami, kot so Christina Aguilera, Ruben Studdard ter Kelly Clarkson, je Rihanni ponudil, da pride v New York narediti nekaj poskusnih posnetkov. Rihanna se je nekaj kasneje preselila v ZDA in s producentoma so skupaj napisali 12 skladb. Pesmi je slišal slavni Jay-Z, ki je tudi urednik in predsednik založbe Def Jam, ter z Rihanno takoj podpisal pogodbo. Večina teh skladb je bila objavlja na njenem odličnem prvencu Music Of The Sun iz lanskega leta, s katerim je Rihanna takoj vdrla v prvo ligo ameriških pop izvajalk.

Kljub vsemu pa je šele njen aktualni album A Girl Like Me tisto pravo. Rihanna je na njem v bistvu le nadgradila formulo prvenca, vendar so njene nove skladbe aranžmajsko, produkcijsko in slogovno bistveno bolj dorečene in vznemirljive. Rihanna tudi tokrat predstavlja odlične skladbe, ki so mešanica vročih karibskih ritmov, reggaeja, reggae popa, dancehalla, rock-steadyja, r'n'b-ja ter nalezljivega popa. Za razliko od prvenca so skladbe na A Girl Like Me produkcijsko precej bolj spektakularne. Zvočno so zelo blizu moderni ameriški nu-soul zvočnosti, vendar pa imajo hkrati tudi obilico naboja klasične ameriške pop produkcije. Prav zaradi tega detajla je glasba Rihanne ne eni strani vznemirljivo eksotična, na drugi pa silno sprejemljiva tudi za vse oboževalce najrazličnejših bolj konvencionalnih pop zvrsti. Uspeh takšnega pristopa pa najbolje kaže podatek, da je album samo v šestih tednih, kolikor je na lestvici v ZDA, tam že presegel pol milijona prodanih izvodov, pri tem pa je treba poudariti, da je bil do sedaj najvišje uvrščen na peto mesto, kar pomeni, da se plošča kontinuirano prodaja, in da večina albumov ni bila prodana v prvem tednu izida.

Na albumu je kopica izjemnih skladb. Uspeh Pon De Replay, mega-hita s prvenca (ki ga najdete v remiksani verziji tudi na tej plošči), tokrat v podobno groovy beatu nadaljuje odlična skladba SOS, ki je narejena na osnovi skladbe Tainted Love, s katero je pred davnimi leti navduševal electro-pop duet Soft Cell. Odlična je tudi bolj prvinska reggae pop pesmica Kisses Don't Lie. Zelo zanimiva je tudi ultra-počasna pop balada Unfaithful, ki kaže drugo stran Rihanninega temperamenta. V nekaterih skladbah so svoje prispevali vsi po vrsti odlični gosti: Sean Paul, Dwane Husbands, J-Status ter Corey Gunz. Predvsem orto-dancehall skladba, v kateri gostuje Paul, zna postati veliki poletni hit.

A Girl Like Me je v vseh elementih izjemna, zelo sodobna in po ameriško narejena pop plošča. Na njej je obilo izvrstnih beatov, ki segajo od čistega, pisanega pop groova do toplin in vedno prijetnih reggae pop in dancehall beatov. Rihanna pa se je tokrat poskusila tudi v bolj konkretnem nu-soulu, ki ji gre prav tako dobro od rok. Skratka, ta album je nujen za pop frike vseh vrst!

Ne spreglejte