Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2012,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 22. 1. 2012, 14.21

8 let

Čaroben večer z Jane Birkin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jane Birkin, igralka, pevka, aktivistka ter humanitarka, predvsem pa muza Sergea Gainsbourga, je v Kinu Šiška dokazala, da "ne zna le vzdihovati". Glasbeni sprehod je bil naravnost čaroben.

Britansko-francosko ikono odlikuje bogata igralska in pevska kariera, v filmu Don Juan je zaigrala v ljubezenskem prizoru z lepotico Brigitte Bardot, kot manekenka je pozirala gola, priklenjena na radiator, med mnogimi filmi je zaigrala v klasiki Agathe Christie Death on Nile ter navdihnila torbico Hermès.

V Francijo se je podala leta 1968 in jo očarala s svojim britanskim naglasom. "Francija me je ljubila in jaz sem ljubila njo. Občutek, da si posvojen, je nadvse poseben. Od tistega trenutka dalje sem bila v moji 'posvojeni' državi izredno srečna," nam zaupa v intervjuju. Velikega Gainsbourga je spoznala na snemanju filma Slogan, se zaljubila in skupaj z njim posnela Je T’aime...Mon Non Plus, pesem, ki jo je v izvirniku zapela Brigitte Bardot. "Moja verzija ni bila boljša, bila je le prva, ki je prišla v javnost. S Sergeem sva bila takrat že par in zato sva zapela v duetu. Če sem iskrena, niti nisem želela, da bi tako strastno pesem zapela katera druga. V londonskem studiu sem morala peti za oktavo višje kakor Brigitte, tako da sem zvenela kot zborovski deček, dodala pa sem tudi precej vzdihovanja. No, v nekem trenutku sem celo malce pretiravala, zmanjkalo mi je zraka in še danes se v pesmi sliši presledek (smeh)."

Dejstvo je, da je Jane Birkin iz življenja Sergea Gainsbourga odkorakala leta 1981, a tudi dvajset let po njegovi smrti še vedno uživa v njegovi senci. Lahko celo rečemo, da je svojo pevsko kariero zgradila prav na njegovi glasbeni zapuščini. Glavni namen turneje Via Japan, ki je posvečena 20-letnici smrti markantnega, karizmatičnega šansonjerja, je ozaveščanje javnosti o težavah, s katerimi se Japonci soočajo po katastrofalnem potresu in cunamiju. Humanitarna nota je nekaj, na kar Jane nikoli ne pozabi.

Včeraj se je pevka ustavila v prestolnici, natančneje v Kinu Šiška. Družbo so ji na odru delali glasbeni virtuozi japonskega ansambla pod umetniškim vodstvom Nobuja Nakajime.

"Mislila sem, da ne boste nikoli prišli"

"Neverjetno, dvorana je bila pred slabo uro še popolnoma prazna. Mislila sem, da ne boste nikoli prišli. Sedaj je polno, blagoslovljeni bodite," so bile prisčne besede, s katerimi je Jane kmalu po začetku nagovorila prisotne. Njene preproste in simpatične pojave se gledalec kar ni mogel naužiti, zato je bila vsaka skladba dar za oči in uho. Nekateri so sicer malce gordnjali ob dejstvu, da je bil celoten repertoar v francoskem jeziku, no, velike večine to ni motilo. "Čeprav ne razumen niti besede, sem preprosto zaljubljena v francoski jezik. Tako je romantičen in strasten," se je glasil komentar dame v prvih vrstah.

Jane je ansambel, ki jo spremlja na turneji, spoznala spomladi, ko je na Japonskem nastopala za žrtve cunamija. "Rada jih imam. So moji prijatelji in ponosna sem na njih. To, da sem jim pokazalo to prečudovito mesto, je nepreceljivo," poudari.

"You go slavia – me go slavia, too?"

Jugoslavijo je prvič obiskala pred 44 leti, ko je v hrvaškem mestu Ilok snemala film Romance of a Horsethief. "V Sloveniji me je presunila predvsem lepota jezera Poled (op. a. nanaša se na Bled), obiskali pa smo tudi neko čudovito jamo. Ljudje so se do mene in Sergea obnašali izredno prijazno. Kljub dejstvu, da so bili revni, so nam dajali hrano. Spomnim se, da se je najina hčerka hecala z imenom Jugoslavija. Rekla je "You go slavia – me go slavia, too?" Občinstvo se je ob izrečenem iskreno nasmejalo.

In kaj povedati o slišanem? Zvok je bil zadovoljiv, o kakovosti glasbenikov ne bomo izgubljali besed, glas pevke nikakor ni na ravni Edit Piaf, a je zadosti poseben, zapeljiv in iskren, da poslušalca prepriča. Lahko rečemo, da je njen zaščitni znak krhek glas, ki se lahko vsak čas zlomi. No, včeraj se ni zalomilo popolnoma nič. Po subjektivnem mnenju sta izstopali Les Amours Perdus, čudovito pesem, ki jo je Serge napisal pred 50 leti, ter zabavna, a prelepa Ces petits riens. Jane Birkin je Slovenijo obiskala že leta 2004, ko je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je predstavila album Arabesque. Čarobno je bilo takrat, čarobno je bilo tudi včeraj in upajmo, da nas pevka zapelje še kdaj.

Ne spreglejte