Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
31. 1. 2011,
11.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2011, 11.32

6 let, 7 mesecev

Adele

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
21

Adele je kljub temu, da je bila sošolka Leone Lewis na BRIT School, kamor so hodile tudi Kate Nash, Katie Melua, Imogen Heap in Amy Winehouse, ena tistih, ki se mora za uspeh zahvaliti predvsem spletu. Do svoje prve pogodbe z založbo je namreč prišla zahvaljujoč objavi demo posnetka na MySpaceu, čeprav takrat še ni vedela, da založba XL Records sploh obstaja. Odlično skladbo Hometown Glory, ki je bila njen prvi singel, je napisala pri 16 letih, a najbolj se je vseeno spomnimo po uspešnici Chasing Pavements, ki jo je izdala pred tremi leti in zaradi katere smo imeli pri njenem drugem albumu precejšnja pričakovanja.

Adele je namreč na prvencu izpred treh let z naslovom 19 ponudila veliko: odličen glas, ravno pravšnjo količino patetike in najstniške jeze, ter komad Cold Shoulder, ki je na začetku spominjal na Unfinished Sympathy od Massive Attack. A na novem albumu z naslovom 21 je nihanj manj. Adele naj bi se med turnejo po ameriškem jugu srečala s countryjem, zaradi česar lahko gladko pozabimo, da bi nas še kakšna skladba spominjala na Massive Attack.

Album 21 je premišljen, dodelan in poln blues vplivov. Don't You Remember in If It Hadn't Been For Love bi se lahko brez težav znašla na kakšni country lestvici, morda tudi bluesovsko »razbijaška« Rumour Has It. A na albumu je še vedno kar nekaj skladb, za katere bi vzporednice lahko našli na prejšnjem albumu. Someone Like You in Turning Tables zvenita kot podaljška Hometown Glory, medtem ko prvi singel Rolling in the Deep ter Set Fire To The Rain zvenita, kot da bi se Adele med prvim in drugim albumom družila še z Amy Macdonald.

Zanimivo se Adele na 21 loti tudi predelave pesmi od The Cure, ko njihovo Love Song zapoje v bossa nova ritmu, kar se te dni sicer zaradi Nouvelle Vague sliši kot povsem samoumevna odločitev. A očitno mora vsaka kantavtorica posneti svojo priredbo od The Cure, tako kot je to storila Katie Melua in pred njo Tori Amos; mimogrede, tudi ona se je lotila iste skladbe - Love Song. 21 je tako zrelo in izredno poslušljivo nadaljevanje prvenca 19, na katerem pa Adele žal niti malo ne tvega.

Ne spreglejte