Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 9. 2012, 11.12

8 let

Video: Legendi hard rocka Nazareth in Wishbone Ash v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poglejte koncertne videospote največjih skladb legendarnih otoških zasedb, ki bosta nastopili 20. septembra v Križankah.

Koncert bo v četrtek, 20. septembra, ob 19. uri v poletnem gledališču Križanke v Ljubljani. Nazareth se v Slovenenijo vračajo po 17. letih, Wishbone Ash pa po 20. letih. Kot predskupina bo nastopila slovenska skupina Grega Habič Band.

Britanski bend Wishbone Ash je začel delovati že davnega leta 1969. V prvi polovici sedemdesetih je skupina z nekaj albumi utemeljila povsem novo smer hard rocka, katerega glavna značilnost je bila hkratna uporaba dveh solokitar v eni melodiji. To takrat skoraj revolucionarno novost so kmalu začeli posnemati številni izvajalci. Najprej predvsem Thin Lizzy, slabo desetletje pozneje pa Iron Maiden, ki so ta način igranja prignali tako rekoč do popolnosti. Wishbone Ash so postali cenjeni tudi zato, ker so znali v precej surov in naelektren hard rock vnesti izjemno spevne melodije.

V osemdesetih je skupina izdala nekaj bolj sredinskih, a zato nič manj zanimivih albumov. V devetdesetih pa je začela raziskovati več kot kdajkoli prej. Bend je do danes objavil kar 23 studijskih in več kot 10 koncertnih albumov.

Nazareth veljajo za enega največjih škotskih hard rock bendov. Skupina, ki je nastala že leta 1968, je opozorila nase z zavreto izpeljanko klasičnega hard rocka in izjemno rezkem in "hrapavem" petju Dana McCaffertyja, ki je, kot boste lahko slišali, še danes v vrhunski kondiciji. Zanimivo je, da se Nazareth med večne niso zapisali s kakšno udarno skladbo, ampak z nepozabno izvedbo balade Love Hurts, ki sta jo petnajst let prej najprej posnela The Everly Brothers. Ta skladba, ki so jo Nazareth posneli leta 1975, je postala njihov zaščitni znak, čeprav je bend že na prejšnjih albumih ustvaril nekaj izjemnih udarnih pesmi. Nazareth vse do danes prisegajo na razgret klasičen hard rock, ki so ga v osemdesetih malce omehčali, zadnji dve desetletji pa se skupina ponovno drži ostrejše različice hard rocka, ki mu je nemalokrat dodala tudi obilico surovega boogieja in na trenutke tudi trdega bluesa.

Ne spreglejte