Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 12.36

8 let

Resnični pobegi eksotičnih živali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za ljubitelje filma Madagaskar, katerega tretji del si lahko trenutno ogledate tudi v naših kinematografih, smo pripravili nekaj najbolj nenavadnih resničnih pobegov iz živalskih vrtov.

Pred dobrim tednom je naša filmska platna znova obiskala nenavadna živalska druščina – pogumni lev Aleš, čudaška zebra Martin, boječa žirafa Milko in odločni povodni konj Slavka –, ki se v tretjem delu filma Madagaskar odloči odpraviti v Monte Carlo, da bi našla pingvine in z njihovo pomočjo odletela nazaj domov, v newyorški živalski vrt. Od tam je namreč odšla že leta 2005. Vrnitev domov seveda ne poteka gladko – druščina ob tem povzroči kaos, ki ji na glavo nakoplje srd neizprosne konjederke DuBois, zato se na begu čez Evropo skrije med vagone potujočega cirkusa. Nastopajoče živali nad prišleki niso navdušene, zato si morajo prijatelji izmisliti osupljive cirkuške točke, ki bodo navdušile gledalce.

Kot rečeno, se je popotovanje živalske druščine s prvim delom filma Madagaskar začelo že pred sedmimi leti, ko je ta zapustila svoj domači živalski vrt v New Yorku. Pobegi živali iz kletk tudi v resničnosti niso nič pretirano nenavadnega, zato smo našli nekaj zanimivih pobegov, ki so se zgodili v preteklosti. Od medsebojne pomoči do "načrtovanega" pobega Pred kratkim je denimo iz svoje kletke v živalskem vrtu Hochwildschutzpark Hunsrück zahodno od Frankfurta pobegnila trojica kengurujev – na prostost sta ji pomagala kar lisica in divji prašič, ki sta pod ograjo skopala luknji.

Podobno živalsko sodelovanje se je nekoč zgodilo tudi v enem od nizozemskih cirkusov. Žirafa, željna svobode, je namreč z brcanjem v kletki naredila luknjo, s čimer je na prostost pomagala tudi petnajstim kamelam, trem zebram ter nekaj lamam in prašičem.

Iz enega od številnih avstralskih živalskih vrtov naj bi nekoč z uporabo zdrave pameti pobegnil orangutan Karta. Ta naj bi namreč na električni ograji, ki ga je ločila od prostosti, naredil kratek stik, pomagal pa si je tudi z improvizirano lestvijo, narejeno iz vej, trave in korenin.

Nekaj podobnega je nekoč v Pittsburghu storila tudi gorila, ki je najprej preskočila skorajda petmetrski jarek, pograbila masiven kos bambusa in si z njim pomagala pri plezanju čez prav tako petmetrski zdi. Po nekaj urah brskanja po smetnjakih v živalskem vrtu se je njeno popotovanje končalo z zasedo na ženskih toaletah. Tja so jo zvabili s čokoladnimi poljubčki.

Do danes pa še vedno ni popolnoma jasno, kako je iz živalskega vrta v Vancouvru uspelo pobegniti ari s pristriženimi perutmi. Po treh dneh so jo našli na podvozju avtodoma. Razen lakote in žeje se ji ni zgodilo nič hujšega.

Ne spreglejte