Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
19.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 7. 11. 2013, 19.33

8 let, 5 mesecev

Perpetuum Jazzile konec tedna z vokalnim spektaklom v Stožicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vokalna skupina Perpetuum Jazzile bo konec tedna v ljubljanskih Stožicah izvedla dva koncerta, s katerima bo zaznamovala 30 let svojega delovanja.

Tik pred koncertoma je danes izšel videospot za skladbo Jump for My Love, ki jo bo mogoče slišati tudi na "vokalni ekstravaganci". Koncertni repertoar obsega okoli 20 pesmi, med njimi tri avtorske.

Prisluhniti bo mogoče vsem večjim uspešnicam skupine, premierno pa bodo izvedli tri avtorske skladbe. "Doslej smo izvajali le priredbe znanih pesmi, zdaj pa je napočil trenutek, da se predstavimo tudi z lastnimi komadi," je za STA dejal predstavnik za odnose z javnostmi Perpetuum Jazzile in njen član Tomaž Cör.

Pod skladbo Vocal Ecstasy se podpisuje član zbora Sašo Vrabič, dve deli pa je za zasedbo napisal njen umetniški vodja Peder Karlsson.

Člani zasedbe se na jubilejna koncerta po besedah Cöra pripravljajo že več kot leto dni. Že dva meseca obvladajo repertoar koncerta, ki vsebuje tudi uspešnice, kot so Africa, Abba Greatest Hits ter Avsenikovi skladbi Na golici in Auf der Autobahn, združeni v pesmi Avsenik Medley.

Predstavili bodo tudi funk skladbo Jump for My Love, za katero je priredbo spisal švedski sodelavec zasedbe David Saulesco. Za video so vlogo Pointer Sisters odigrale Mateja Mackenzie, Sandra Feketija in Aleksandra Lamut.

Koncertu bo prisluhnilo okoli 20 tisoč obiskovalcev, kar je za vokalno skupino veliko, je povedal Cör. Dodal je, da so se tudi sicer želeli vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov kot vokalna skupina z največjim občinstvom. Avtorica koreografije je tudi tokrat stalna koreografinja skupine Kaja Trebše.

Na spletnem portalu YouTube velja Perpetuum Jazzile za najbolj gledano vokalno zasedbo na svetu. Najbolj priljubljena skladba na portalu je Africa, sicer popevka kalifornijske skupine Toto, trenutno je zbrala več kot 15,5 milijona ogledov.

Petdeset vokalov ob spremljavi klavirja in drugih instrumentov Danes skupina šteje več kot 50 članov, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. Skupina izvaja popularno in džezovsko glasbo izključno z vokali, občasno tudi ob spremljavi klavirja in drugih instrumentov. Doslej so izdali pet albumov, zadnjega, Vocal Ecstasy, lani. Ob jubileju so pripravili priložnostni album Thank You For The Music, na katerem so štiri uspešnice zasedbe ter pet novosti.

Začetki zasedbe sicer segajo v leto 1983, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno društvo Gaudeamus. Ustanovitelj in prvi umetniški vodja skupine je bil Marko Tiran. Njegovo delo je leta 2001 prevzel Tomaž Kozlevčar, leta 2011 pa je umetniški vodja Perpetuum Jazzile postal Peder Karlsson, priznani švedski strokovnjak za glasbo a cappella in nekdanji baritonist zasedbe The Real Group iz Stockholma.

Ne spreglejte