Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2012,
8.53

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 1. 2012, 8.53

8 let, 6 mesecev

Jeremy Irvine: fant, ki ga je pohodil konj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav mladenič pred tem ni imel opravka s konji, se je nad njim navdušil Steven Spielberg.

Pred kratkim je na obzorje ljubiteljev sedme umetnosti pokukal enaindvajsetletni Jeremy Irvine. Zakaj? Čez lužo je doživela prvenec Spielbergova vojna drama War Horse. Film, ki bo slovenske kinematografe obiskal januarja, je namreč filmski prvenec mladega Britanca. V njem mladenič upodobi fanta, ki s čistokrvnim konjem po imenu Joey med I. svetovno vojno stke posebno prijateljsko vez. Na eni od novinarskih konferenc se je Spielberg pošalil, da je Irvina za vlogo izbral zato, ker je tako dober s konji. "To je precej smešno, saj v resnici nikoli nisem imel opravka s konji," pravi mladenič. "Večina igralcev vam bo najverjetneje povedala nekaj podobnega, ko je to, da se kot igralec brez dela na avdiciji vedno stoodstotno potrudiš. Zato sem se poskušal karseda hitro navaditi na konje," se spominja in zgodbo nadgradi s kratko anekdoto: "Spomnim se trenutka na avdiciji, ko sem moral zaigrati zelo čustveno sceno s solzami. V tem trenutku mi je konj stopil na nogo. Nisem želel pokazati, da umiram od bolečine. Solze pa so bile seveda prave."

Obupan zaradi brezdelja

Leta 1990 rojeni igralec je odraščal na podeželju v Angliji. Šolal se je na londonski akademiji za glasbo in dramsko umetnost. Ker si je nestrpno želel delati, je najel snemalca, ki mu je pomagal pri snemanju posnetka, s katerim je agentom predstavil svoje profesionalno igralsko delo, obenem pa si je priimek iz Smith spremenil v Irvine: "Ogromno sem 'letal' po Londonu, v nabiralnike agentov vtikal svoj življenjepis, hkrati pa opravljal zanič naključna dela," se spominja Irvine. "Toliko časa sem bil brez igralskega dela, da sem se moral zaposliti z drugimi stvarmi. Na oder sem denimo večkrat zakorakal v vlogah brez besed – v vlogi drevesa, recimo." Pozneje je mladec na odru dobil spodobnejšo vlogo, televizijski prvenec pa doživel na programu Disney v seriji naLife Bites.

Velik prelom

Ne da bi prvim vlogam sledilo večje število manjših filmskih vlog, kot je to v navadi, je mlademu fantu uspelo dobiti vlogo v filmu enega največjih režiserjev današnjega časa; v drami War Horse Stevena Spielberga, kakopak. Film naj bi mu bil pisan na kožo, saj ga svetovni vojni nadvse fascinirata. Kot pravi, je bila avdicija izjemno naporna: "Trajala je šest tednov; moral sem brati tekst v družbi konja in podobno. V tem času sem se učil druženja s konji in jahanja. Po šestih tednih sem prejel klic: 'Se lahko jutri dobiš s Stevenom Spielbergom na skodelici čaja?' Mislim, da naslednjo noč, nisem zatisnil očesa. Ko sem ga spoznal, sem se v petih minutah počutil sproščeno."

V Londonu živeči mladenič od opisane avdicije neprestano dela. Ob Dakoti Fanning je posnel še neizdani neodvisni film Now Is Good, ob Ralphu Fiennesu in Heleni Bonham Carter pa v dokumentarni film Great Expectations. V vojni drami The Railway Man, ki bo luč sveta ugledala leta 2013, bo upodobil mlajšo različico protagonista, ki ga bo sicer odigral Colin Firth.

Irvine, ki je bil za vlogo v filmu War Horse nominiran za najboljšega britanskega igralca po mnenju londonskih kritikov, pravi, da se o svoji najljubši zvrsti filmov težko odloči. "Ko že misliš, da si našel žanr, ki ti je všeč, te nekaj novega popolnoma preseneti. Ne vem, rad imam črne komedije. Všeč mi je 'bolan' humor. Tega v filmu War Horse ni prav veliko. Eden od mojih najljubših filmov je In Bruges."

Svoje telo podaril medicini

Preden se je Jeremy Irvine podal v igralske vode, je svoje telo posodil znanosti. Ker je diabetik že od šestega leta, je bil izbran za enega od pacientov, s pomočjo katerih so preizkušali umetno trebušno slinavko. "Kljub temu ne bi ravno rekel, da sem zaslužen za to, da otroci danes živijo daljše življenje. To bi bilo zelo arogantno. Pri raziskavi je sodelovalo ogromno briljantnih ljudi, jaz pa sem bil le majhen delček tega."

Jeremy Irvine, mlad moški, ki je komaj zakorakal v svoja dvajseta leta, hkrati pa je pred kratkim doživel tudi krst na velikem platnu. Najverjetneje ga bomo tam še videli – če se bo držal svojih napovedi oziroma želja, bo upodabljal le like v kakovostnih filmih, ki mu bodo zagotavljali izziv in možnosti za dobro delo, ki ne bo kar tako pozabljeno.

Ne spreglejte